CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2001. szeptember 07., péntek 14:24


A Soproni Szőnyeggyárban készültek a legpatinásabb magyar középületek szőnyegei

Sopron ajándéka a Nemzeti Színháznak

Sopron ajándéka a Nemzeti Színháznak

    Sopron Város Önkormányzata, polgárainak nevében, a Soproni Szőnyeggyárral közösen ajándékot kíván felajánlani a Budapesten épülő Nemzeti Színháznak.

Sajtótájékoztató a Városházán

    A Theatrum című, nagyméretű kárpit-applikációt Kustán Melinda, textiltervező iparművész tervezte, s a Soproni Szőnyeggyár készíti el.


    A soproni polgárok évek óta nagy számban támogatták a nemzet színházának felépítésére indított jótékonysági akciókat: téglajegyet vettek, ha kellett, koncertjegyet vásároltak, hogy annak bevételét e nemes ügyre fordíthassák a szervezők.
    Sopron város - polgárainak nevében - most újabb jelét adja annak, hogy támogatja a Nemzeti Színház ügyét. A város polgármesterének felkérésére Kustán Melinda, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, megtervezte azt a nagyméretű kárpit-applikációt, melynek kivitelezését a Soproni Szőnyeggyár vállalta fel.

Dr. Gimesi Szabolcs és Járfás Zoltán részére az iparművész
ismerteti a szőnyeg motívumait

    A Soproni Szőnyeggyár 1909 óta meghatározó vállalkozása a városnak. A közel száz esztendős gyárban készültek a legpatinásabb magyar középületek szőnyegei. A Parlamentben, az Operaházban, a Vígszínházban, a Honvédelmi Minisztériumban, a Gundel Étteremben, a MÁV Igazgatóságon, a Szabó Ervin Könyvtárban, a Malév repülőgépeiben mindenütt a Soproni Szőnyeggyár termékei találhatók.
    A Soproni Szőnyeggyár ezúton a nyilvánosság előtt is felajánlja szakmai tudását, hogy a Nemzeti Színház szőnyeg burkolatainak elkészítésében szerepet vállalhasson. A magyar kormányzat az utóbbi hónapokban többször is jelét adta annak, hogy komolyan veszi a magyar projektekben a hazai vállalkozások részvételét.
    A Sopron Városi Önkormányzat és a Soproni Szőnyeggyár által felajánlott, Kustán Melinda tervezésében készülő művészi alkotás, a Theatrum című falikárpit eszmei értéke 2 millió forint.
    A szőnyeg 250 cm x 360 cm méretű, egyedi, új texiltechnikával készül. Domináns színei a vörös és az arany.
    A szőnyeget elkészülte után a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában kiállítják, hogy a Nemzeti Színház megnyitásáig a nagyközönség is megtekinthesse.

Németh Zsanett