CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. szeptember 07., péntek 15:30


Panoráma Rádió hírek

Panoráma Rádió hírek

Belföld:

Elmarad a MÁV és a reprezentatív vasutas szakszervezetek ma délelőttre tervezett megbeszélése. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke a Kossuth rádiónak elmondta: már korábban jelezte, hogy egy vidéki testületi ülés miatt ez az időpont nem felel meg nekik, ezért nem tudnak részt venni a tárgyaláson. Gaskó István ma délutánra javasolt új időpontot.

Külföld:

Macedóniában a NATO ma folytatja az albán lázadók fegyvereinek begyűjtését, miután a szkopjei parlament tegnap elfogadta az alkotmány alapelveinek módosítását. A nemzetbiztonsági tanács este tervet fogadott el az alkotmányos rend helyreállítására az albánok által ellenőrzött zónákban. Ez előirányozza a macedón biztonsági erők visszatérését is a területre. A NATO szóvivője szerint a fegyverbegyűjtési akció második szakasza legkevesebb négy napig tart.

A Nemzetközi Törvényszék főügyésznője szemére vetette a NATO-nak, hogy nem segíti kellőképpen a hágai testület macedóniai vizsgálódását. Az észak-atlanti szövetség figyelmen kívül hagyta azt a kérést, hogy szolgáltasson részletes információt az albán lázadóktól begyűjtött fegyverekről. Carla del Ponte közölte: személyesen George Robertson NATO-főtitkártól fogja megtudakolni, mi ennek az oka. A törvényszéknek azért kellenek az adatok, hogy hitelt érdemlően megállapíthassa: Macedóniában fegyveres konfliktus volt. Csak ezután emelhet ugyanis vádat feltételezett háborús bűnösök ellen.

A tüntetők részleges sikerével az este befejeződött a prágai autóstiltakozás, amely két napon át súlyos zavarokat okozott a cseh főváros közlekedésében. A tiltakozóknak sikerült elérniük, hogy egy-egy szakértői bizottság újratárgyalja az autós iskolai vizsgákat, valamint az öt évnél régebbi használt autók behozatalának tilalmát.

Nagy-Britannia és Zimbabwe megegyezett a zimbabwei földek újraelosztásának kérdésében. Mint a két külügyminiszter a nigériai fővárosban bejelentette, Zimbabwe véget vet a fehérek tulajdonában lévő földek fegyveres elfoglalásának, és lecsillapítja az országban dúló erőszakot. Cserében Nagy-Britannia és a tárgyalásokon részt vevő többi állam beleegyezett egy olyan alap létrehozásába, amelyből kárpótolják a földjeiket elhagyó fehér farmereket.

Látványos tűzijátékot produkálva semmisült meg a Föld légkörében egy szovjet hordozórakéta, amely több mint 25 évig keringett bolygónk körül. Az Egyesült Államok keleti partvidéke mentén a szokatlan égi jelenség szemtanúi először egy hatalmas meteorit becsapódására gyanakodtak, ezért sorra hívogatták a tv-állomásokat és a rendőrséget. Az amerikai űrcsapatok szóvivője szerint az űrobjektum darabjai valószínűleg teljesen elégtek, mielőtt az óceánba csapódtak.

Román részről eddig nem hangzottak el konkrét észrevételek, javaslatok a státustörvényhez készülő végrehajtási utasításokról, közölte a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Őry Csaba azt is elmondta, hogy a román társadalombiztosítási főigazgatóság szakértői egyelőre nem látnak problémát a státusztörvény társadalombiztosítási rendelkezéseiben. A Bukarestben folytatott konzultációkon a magyar kormányküldöttség átadta a magyar igazolvány kiadásával, a közlekedési támogatással, a munkavállalással és az egészségügyi ellátással kapcsolatos tervezeteket.

Moszkvában feltételezik, hogy megvesztegetett börtönőrök segítették azt a három halálraítéltet, akik a héten szöktek meg az orosz főváros egyik börtönéből. Az eddigi vizsgálatok szerint a szökevények valószínűleg nem jutottak volna el a börtön csatornahálózatán keresztül a közeli metróba, ha egy belső ember nem látja el őket pontos információkkal. A bűnözők klasszikus módszerrel oldottak kereket: lepedőikből hágcsót készítettek és leereszkedtek a börtön pincéjébe. A kutyás keresők csak két nap elteltével tudták egyértelműen megállapítani, hogy a bűnözőknek sikerült kijutniuk a szabadba a hatalmas föld alatti labirintus-rendszerből.

A Barents-tengeren folytatódik a Kurszk atom-tengeralattjáró kiemelésének előkészítése. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint péntekre virradóra sikerült ismét üzembe helyezni az orr-rész levágását végző berendezést, amelynek tartókötelei egy nappal korábban megsérültek, így a munka átmenetileg szünetelt. A mentési terv értelmében a tavaly augusztusban elsüllyedt tengeralattjáró orr-részét, biztonsági okokból levágják, és csak a törzset emelik ki. A szakértők abban bíznak, hogy a jövő esztendőre tervezett kiemelés után egyértelműen kiderül, hogy mi okozta a hajó pusztulását, a 118 fős legénység halálát.

A Fülöp-szigeteken sikeresen elterelték a Pinatubo krátertavát. A hatóságok szerint nincs már vészhelyzet a tűzhányó környékén, ahonnan a hét elején mintegy 40 ezer embert telepítettek ki. Félő volt ugyanis, hogy a krátertó több százmillió köbméternyi vize átszakítja a kráter falát és alázúdul. A víz egy részét a hegy oldalába vájt levezető csatornán leeresztették.

Az időjárásról:

Többnyire felhős lesz az ég, keleten többfelé, másutt szórványosan eső, zápor várható, emellett helyenként hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Az északi, északnyugati szelet erős, néhol viharos lökések kísérik. Délután 16, 21, este 11, 16 fok valószínű.

.Zambó Judit hírszerkesztő