CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. szeptember 10., hétfő 15:34


A szőlő a görbe embert szereti

A szőlő a görbe embert szereti
Gazdag program a negyedik szüreti napokon

    Kicsit összekeveredtek a dátumok az idei, sorrendben negyedik Soproni Szüreti Napok meghívóján. Nem történt nagy dolog. Lehet, hogy a nyomda ördöge térült-fordult a szőlősdombok alján, és himnuszok közt szépszavúan iddogált, ahogy Anakreon ajánlja a szkíták zajongása helyett ugyanannak a meghívónak a mottója szerint. A lényeg az, hogy a soproniak és vendégeik nem tévedtek el. Pontosan tudták, szeptember 8-án van nyolcadika és 9-én kilencedike.
Szombaton szép számmal megjelentek a Fő téren.

 
    Megnézték, mit kínálnak a kézművesek, s még kíváncsibbak voltak arra, mit kínálnak a történelmi borvidék termékeiből. Volt ajánlat bőven. Harapnivaló is. A környező vendéglők repertoárján kívül a standokon cukrozott mogyoró, zsíros kenyér lila hagymával, sült kolbász. Lelke rajta, aki nem ivott rá és újra nem evett, s megint nem ivott... Lelkes szervezők a megmondhatói, rekordot döntött az idei rendezvény. Tíz helyi bortermelő látott fantáziát abban, hogy a saját soproni borát mérje Sopronban a soproniaknak. Kékfrankost, Zweigeltet, Chardonnay, Cabernet-t, a sor persze nem teljes. Délután a Deák téren a Pápai Lovasiskola bemutatójára gyűlt a közönség. Már majdnem napos időben "jó széllel nyargalásztak" a nemes vitézek, villogtatták kardjukat, fűzfavessző fejét vagdosták le a vágtató paripáról, buzogányt hajítottak, s a régi magyar virtust felélesztve egymással is megmérkőztek.
    A szüreti felvonulás útvonala a Deák térről a Mátyás király úton, a Várkerületen át vezetett a Fő térre. Elöl a felvezető rendőrautó után hintó haladt, rajta dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Gulyás Izabella, az idei borkirálynő, a Lippai középiskola tanulója. A polgármester úr biztosan megérti, hogy sok férfi irigyelhette. A két udvarhölgy: Pleszkó Márta és Keszthelyi Kitti. Sorjáztak a brennbergi, nagycenki, pápai lovasok, a kapuvári, a kőszegi táncosok, a sárvári táncegyüttes Kondora István vezetésével, mellettük, mögöttük a tömeg. Mire a menet elérte úticélját, bedugult a Fő tér. A színpadról a jelmezes kikiáltó köszöntőre hívta dr. Gimesi Szabolcsot, aki immár másodszor a Magyar Borvárosok Szövetségének elnöke, s a Bécsi dombon tudják, egykori bortermelő.
    "Ha szeptember, akkor szüret, ha szüret, akkor szüreti napok..." - kezdte a polgármester úr a köszöntőt, s szeretettel emlékezett meg a verítékező szőlősgazdáról - a szőlő a görbe embert szereti -, akinek minden fáradozását tönkre teheti a természet. Bemutatkozott a borkirálynő is a vidáman kortyolgató gyülekezet előtt. Az utána következő zenés, táncos műsor közben váltott lovakkal, pontosabban Mercedesekkel, s egyéb luxusautókkal szállítottak a városházára, a városházáról boldog és valódi menyasszonyokat, vőlegényeket. Ezt a produkciót az élet szervezte, tehát a tökéletességéhez nem férhet kétség.

    A polgármestertől rövid nyilatkozatot kért a Nyugati Kapu: milyennek találja az idei szüreti napokat?
- Nagyon örülök, hogy sikerült felélesztenünk a hagyományt - mondta dr. Gimesi Szabolcs. - Sopron puritán város volt, az imázsához azonban hozzátartozik a szőlő, a bor. A Magyar Borvárosok Szövetségének elnökeként is úgy látom, hogy a Soproni Történelmi Borvidék nem hiányozhat a többi borvidék mellől. A szüreti napok hagyományát szeretnénk tovább fejleszteni. A mostani rendezvény, az iránta megnyilvánuló érdeklődés biztató a jövőre nézve. Én természetesen borivó vagyok. Valamikor termelő is voltam, de a szőlőt eladtam. Étele válogatja, mikor, milyen bort részesítek előnyben.
    Vasárnap folytatódtak, illetve zárultak a szüreti napok, amelyek a rendezőket: az önkormányzatot, a Határok Nélkül Kulturális és Művészeti Alapítványt, a Soproni Borvidéket és a Soproni Bor Útját dicsérik. A fővédnök a polgármester volt. Egyikük örömét sem tudta elvenni az a néhány megrögzött sörivó, akik a boldogan borozgató soproniak láttán, a hideg ellenére is görcsösen szorongatták söröskancsóikat a fagyos teraszokon. Fogalmuk sincs, hogy cselekedetükkel nagyobb reklámot csaptak a bornak, mint a sörnek.

P. M.
Nyugati Kapu
Fotó: sztoth