CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. szeptember 10., hétfő 18:06


A Panoráma Rádió hírei

Belföldi hírek

A svéd-brit Gripen vadászrepülők bérlését javasolja a nemzetbiztonsági kabinet, miután a svéd kormány ajánlatát találta a legkedvezőbbnek mai ülésén. A tárgyalások 14, többfunkciós harcászati repülőgép 12 éves bérléséről folynak majd. A fegyverzetet az Egyesült Államok szállítja. A beszerzés összköltsége a fegyverzettel együtt mintegy 130-140 milliárd forint lesz: ez valamivel kevesebb, mint az idősebb amerikai F-16-osok bérlésének költsége lenne. Matolcsy György gazdasági miniszter azt mondta, hogy a döntésben elsődlegesen gazdasági szempontok játszottak szerepet: a svédek ugyanis az ár 30 százalékát beruházásokkal ellentételezik, ilyet egyetlen más ajánlattevő sem kínált fel. A nemzetbiztonsági kabinet arról is döntött, hogy a jelenleg hadrendben lévő MiG-29-es vadászrepülőgépek üzemidő-hosszabbítását az orosz gyártó cég végezze.

Kolláth György, a Postabank igazgatóságának tagja a Magyar Nemzetnek megerősítette a Népszabadság információját, miszerint jelölték a Postabank vezérigazgatói posztjára. Várhatóan a bank igazgatóságának szerdai ülésén döntenek amelyről azután az Állami Pénz-és Tőkepiaci Felügyelet alakítja ki a véleményét. Kolláth György egyenlőre nem kívánt a bank vezetésével kapcsolatos terveiről nyilatkozni.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete december 31-iki lejárattal felmondja a MÁV-val kötött hároméves megállapodást - közölte a VDSZSZ elnöke. A szakszervezet elnöksége szerint a megállapodás egyetlen pontja sem teljesült az eredeti szándékok szerint. Gaskó István kijelentette, hogy a megállapodás felmondásával megnyílt az út az új tárgyalásokra, és bár a sztrájkmoratórium hatályát veszti, békés úton kívánnak tárgyalni a vasutasok érdekeit szolgáló egyezményekről.

Külföldi hírek

Az Európai Unió valamennyi tagjelöltje támogatja, hogy az Unió reformjainak következő nagyobb hullámát egy konvent tipusú testület készítse elő. Ebben a jelölt országok is teljes jogú tagként vennének részt - közölte a magyar külügyminiszter. Martonyi János az uniós külügyminiszteri tanácskozás után elmondta, hogy még nem született döntés a részvétel módjáról.

Az izraeli kormány elutasította azt a palesztin javaslatot, hogy Arafat elnök Egyiptomban találkozzon Peresz izraeli külügyminiszterrel. Arafat nem sokkal a három palesztin merénylet után kezdeményezte a találkozót: a tegnapi támadásokban 7 ember életét vesztette, 42 pedig megsebesült Ciszjordániában. Hajnalban egy palesztin rendőr életét vesztette, három másik pedig megsebesült, amikor izraeli harckocsik tüzet nyitottak a palesztin biztonsági szolgálatok épületére.

A fehérorosz választásokat sem demokratikusnak, sem szabadnak, sem igazságosnak nem lehet nevezni - mondta a voksolást ellenőrző külföldi megfigyelők egyik vezetője. Az Európai Biztonsági Szervezet képviselője szerint maga a szavazás rendben zajlott, bírálatra elsősorban a választás előzményei adnak okot. Fehéroroszországban az ellenzék jelöltje második fordulót követel az elnökválasztáson, mert szerinte a tegnapi első forduló eredményeit meghamisították. Vlagyimir Goncsarik azt mondta, a jelenlegi elnök alig több mint 46 százalékot ért el, noha a hivatalos részeredmények Alekszandr Lukasenko 78 százalékos támogatottságáról szólnak.

Csehországban három ember meghalt a rendkívül erős szélviharokban. Prágától délre víztárolóba fulladt egy halász, amikor a hullámok felborították a csónakját. A dél-morvaországi Brünn mellett, egy kézilabda-mérkőzés nézői közül ketten vesztették életüket, amikor rájuk dőlt egy fa, amit a szél tövestül kitépett a csehországi viharban

Sporthírek

Csomor Erika ezüstérmet szerzett a hollandiai Venray-ben rendezett hosszú távú duatlon világbajnokságon. Az indulókra 15 km futás, 60 km kerékpározás, majd 7 és fél km futás várt. A magyar versenyzőt egyedül a svájci Karin Thürig tudta megelőzni.

Lleyton Hewitt sikerét hozta a US Open férfi versenye - jelentette a WestelPress. Az ausztrál teniszező pályafutása első Grand Slam-döntőjében parádés játékkal, 7-6, 6-1, 6-1-re győzte le az amerikai Pete Samprast.

Gyomorpanaszok miatt nem tudta teljesíteni a San Franciscó-i kerékpáros verseny 204 km-es távját a háromszoros Tour de France-győztes amerikai Lance Armstrong. A viadalt honfitársa, George Hincapie nyerte.