CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. szeptember 11., kedd 00:00


A soproni vasfüggönytől a berlini falig

A soproni vasfüggönytől a berlini falig
Németországi kiállítás a Páneurópai Piknik dokumentumaiból

    Szeptember 11-én a híres Brandenburgi Kapuval szemben, az Unter den Linden 76. szám alatt ünnepélyes keretek között, Orbán Viktor miniszterelnök és Pröhle Gergely nagykövet részvételével kerül sor a németországi Magyar Nagykövetség újjáépített székházának megnyitójára.
    A Páneurópai Piknik '89 Alapítvány néhány hónappal ezelőtt értesült arról, hogy a berlini nagykövetség átadását követően a helyszínen lehetőség nyílik a soproni Páneurópai Piknik dokumentumainak bemutatására. Az esemény kétségtelenül jelzi, hogy a németek fontosnak tartják és értékelik azt, ahogyan a magyarok hozzájárultak Németország újraegyesítéséhez.
    A soproni kiállítás anyagát dr. Rumpf János egykori szervező állította össze és aktualizálta a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány gazdag dokumentumtárából és az azóta összegyűjtött dokumentumokból.

    A tárlat szervezői a Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatóját, Kassai Ferenc grafikusművészt kérték fel a kiállítási anyag elhelyezését, szállítását lehetővé tevő és az alkalomhoz méltó installáció megtervezésére és kivitelezésére.
    A tárlat, amely az Áttörés címet viseli, nem csak a Magyar Nagykövetség ünnepélyes megnyitóját követően mutatja be a 1989-es eseményeket és annak következményeit. Nemzetközi vándorkiállításként kerül majd több helyszínen bemutatásra, miután már most több németországi város jelezte, hogy helyet kíván adni a dokumentumanyagnak. Ezért a pikniket, az áttörést, annak következményeit bemutató huszonegy paraván kísérő szövegei három - magyar, angol és német - nyelven olvashatók.
    Dr. Rumpf János, a kiállítási anyag összeállítója elmondta, hogy a kiállítási anyag magját a két évvel ezelőtt megjelent Áttörés című album tizenegy fejezete alkotja, amelyet a magyarok és a külföldiek számára is több, érdeklődésre számot tartó, egyedi dokumentummal -  a németországi vasfüggöny régi felvételeivel, az új emlékhelyekkel, az Alapítvány létrehozásának történetével, sajtóban megjelent anyagokkal - egészített ki.

    Az aktualizált kiállítási anyagnak - a rendezők szándéka szerint - nemcsak emlékeztetőnek, hanem figyelmeztetőnek is kell lennie. A szeptember 12-én, 18 órakor megnyíló tárlatnak arra kell Európát figyelmeztetnie, amit két évvel ezelőtt az Áttörés album szerkesztői már megfogalmaztak: a '89-es nemzedék ugyan élt a történelem adta lehetőséggel, "ám az igazi "nagy áttörés", a történelem által megosztott Nyugat- és Kelet-Közép-Európa összeforrasztásának feladata még előttünk áll."

Illusztráció: Kiállítás installáció látványterve
                  Yellow Design Bt. Szombathely