CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. szeptember 11., kedd 13:42


A soproniak ajándéka

Faliszőnyeg a Nemzeti Színházba

Faliszőnyeg a Nemzeti Színházba
A soproniak ajándéka

Közös sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat és a Soproni Szőnyeggyár abból az alkalomból, hogy Sopron az épülő Nemzeti Színháznak egy iparművész által tervezett, a szőnyeggyárban készülő, egyedi, nagyméretű faliképet ajánlott fel.

A soproni polgárok nem először jutottak arra a gondolatra, hogy nemes ügyet támogassanak, megtették ezt már máskor is, tégla- és koncertjegyet vásároltak, ha kellett. Az önkormányzat – polgárainak nevében – ismét ajándékot ad. A polgármester felkérésére Kustán Melinda textiltervező iparművész tervezte meg azt a Theatrum című kárpit-applikációt, amelynek kivitelezést a Soproni Szőnyeggyár vállalta fel. A gyár 1909 óta meghatározója a város iparának, a legpatinásabb magyar középületek szőnyegei készültek itt, s készül az új mű is. A Theatrum című alkotást ezennel minden jószándékú magyarnak és minden művészetpártolónak szíves figyelmébe ajánljuk. A falikárpit eszmei értéke kétmillió forint, mérete: 250x360 centiméter, domináns színei a vörös és az arany. A falikárpit alapja – erről is szó volt a sajtótájékoztatón – az úgynevezett mameluk szőnyeg. A történeti keret középmotívumában egy kaleidoszkóp utal játékra, színházra, gyors változásra. A kaleidoszkóp a magyar miseruhák főmotívumát átvevő kereszt középpontjában jelenik meg, s lesz egyszeriben Thalia templomának keresztmetszeti középpontjává is. A mű az időtlenséget, a művészetek közti szoros kapcsolatot jeleníti meg, ötvözi a játszóhelyhez kötődő fogalmakat, kezdve az ünneptől, a mesén, a cselekményen, a díszleten át a jelmezig. Vagy ha úgy tetszik, egy új világot teremt legendából, meséből, költészetből, múltból és képzeletből, amelyben régi játszó személyek találkoznak a világot jelentő deszkákon, együtt társalognak a folyosókon, aztán az avatás ünnepélye zajlik az aranyos lámpák napsütésében.
A falikárpitot elkészülte után a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában állítják ki, ahol a Nemzeti Színház megnyitásáig a nagyközönség is megtekintheti a soproniak ajándékát.

V. J.