CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. szeptember 12., szerda 00:18


Az MHT Soproni Területi Szervezetének ülése

A Fertő-Hanság Nemzeti Park tevékenységéről

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének ülése
A Fertő-Hanság Nemzeti Park tevékenysége

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete megalakulása óta mindig aktív védelmezője volt a víznek, a vízi környezetnek. Tekintettel a földrajzi közelségére, hagyományos kérdéskörei egyike a Fertő tavi limnológia.
Ezúttal dr. Kárpáti László, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója tartott előadást az MHT Soproni Területi Szervezetének szeptember 11-i ülésén.

Havas András, az MHT Soproni Tterületi Szervezetének elnöke és az előadó, dr. Kárpáti László

Dr. Kárpáti László előadása első felében ismertette a Fertő-Hanság Nemzeti Park történetét, amely nemcsak a vidék adottságaiból adódóan, de a területét átszelő határ miatt is speciális helyzetben van.
Az 1994 óta osztrák nemzeti parkkal is összekapcsoltan tevékenykedő Fertő-Hanság Nemzeti Park fokozatosan és folyamatosan alakította ki struktúráját jelentős brüsszeli és kevesebb KM támogatásból a valamikori vasfüggöny mentén. Tevékenysége szerteágazó: tervészetvédelmi hatósági munka, természetvédelmi területek környezetvédő módon való fenntartása, a területek monitoring kutatása, a természetvédelmi oktatás-nevelés, a turizmus fejlesztése.
Kérdésekre válaszolva az igazgató beszélt a tájvédelmi körzetekről, arról a szándékról, amellyel törekednek a Sopron környékén egykor őshonos állományokat visszahozni.
Megalakulásuk óta fontosnak tartják a vízügyi szakemberekkel való állandó szakmai kapcsolatot, ezen belül, többek között a vízi területek rekonstrukcióját (Hanság), a rég kipusztult növények visszatelepítését.
Kérdésekre válaszolva dr. Kárpáti László szólt a Fertő tó mostani vízhiányáról,a nádgazdálkodás kérdésiről. Kifejtette a Fertő-parti vízitelep bővítésével kapcsolatos véleményét.