CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. szeptember 12., szerda 21:58


Inter arma silent musae

Inter arma silent musae

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák.
Az első fegyver eldördült már, éspedig egy bizonyos "kultúrkör" képviseletében, most pedig arra várunk, hogy a fejlett Nyugat kultúrája feleletet adjon.
Félelmem talán nem alaptalan: jobban sikerül-e a felelet - akárhogyan kerülgetjük is a dolgot, mint macska a forró kását - a globalizáció,a demokrácia, a fejlett országokhoz csatolható Európa... mondjuk ki végre: a keresztény kultúrkör részéről, mint a kezdeményező félé?
A dolgok lényeges, színfalak mögött játszódó részéből kirekesztettünk, persze jól megindokolt védelmi szempontok alapján. Annyit és úgy kapunk, amit és ahogyan a médián keresztül nekünk tálalnak. Olvasni mögötte pedig - minden szakértői segítség mellett is - nem lehet, mert a játszma sokesélyes.
A kultúrkör fogalma ugyanis egy nagyon rugalmasan kezelhető valami. Beletartoznak adott esetben imaszőnyegek és szélsőségek, nagy nyilvánosság előtt elmondott imák és kommandók, a pusztítás legújabb vívmányai és segély-milliárdok.
Nagyon kívül érzem magam, és nemcsak abban a tekintetben vagyok kiszolgáltatott, hogy vajon nem én leszek-e a következő vétlen célpontja bármely manővernek, de abban is, hogy mit tesznek az én nevemben. Mert a másik oldal is hajlamos az általánosításra.
A múzsák félénken hallgatnak: már csend van, a halottak csendje. Az élet is megtorpan az ütközőzónák határain.
A kör pedig itt bezárul, s mint a 22-es csapdája, ott mered előttem az áthághatatlan kompromisszum, amiben én is választója vagyok annak, aki a nevemben is cselekedni fog, akivel engem is azonosítanak, bármennyire is másképpen képzelném adott esetben a dolgot.

Miközben minden emberi-szellemi veszteséget a magaménak is érzek, és megértem a legvadabb indulatokat, melyek esetleg engem is vezethetnének, én is mástól várom a példát.
Szorítok, hogy ne legyen több ilyen, hogy meg lehessen előzni, hogy ne őrültek kezdeményezhessenek abban a világban, ahol mindenki szóban a békére, az egyezségre, a közösségre törekszik, mégis többet gyilkolnak, mint mentenek, többet vesztenek rendre, mint amit nyernek..
- DI -