CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. szeptember 13., csütörtök 14:10


Vélemények a keddi terrortámadásról

„Álmomban sem képzeltem...”

„Álmomban sem képzeltem...”
Vélemények a keddi terrortámadásról

Gorka Sebestyén, a terrorizmus szakértõje:
Nem tudjuk pontosan, ki szervezte meg és ki a felelõs ezekért a merényletekért. Ha egy muszlim szélsõséges csoportról van szó, mint Oszama Bin Laden csoportja, akkor ez az extremista muzulmánok háborúja a Nyugat és Amerika ellen.  Ha igaz, hogy neki köze volt hozzá, akkor ez része az 1992 óta tartó folyamatnak. Oszama Bin  Laden azt kérte a világ muzulmánjaitól, hogy ahol lehet, az összes amerikai érdeket  és az amerikai állampolgárokat támadni kell, mert az amerikaiak által képviselt nyugati civilizáció ördögi dolog. Nagyon jól megszervezett merényletsorozat volt. Egy demokrácia mindig nyitott a terrorizmus számára. Felvethetõ a kormányzati felelõsség is, mégpedig a hírszerzés területén. Nagyon furcsa dolog, hogy ennyire jól megszervezett akcióról senki sem tudott. Végül egy kérdés van, hajlandó-e Amerika átvenni az izraeli módszereket és egyszerûen kiküldeni különleges szolgálatokat azzal a céllal, hogy meg kell ölni a terroristákat.

Gabnai Sándor evangélikus lelkész:
– Mélységes gyász és együttérzés uralkodott el rajtam a hallottak és a televízióban látottak után azok iránt, akik szörnyû és tragikus körülmények között haltak meg. Szeretnék vigasztalást nyújtani a gyászolóknak. Új korszak kezdõdött az elsõ és a második világháború után, a hidegháború „harmadik világháborúját” követõen már nem nemzet nemzet ellen támad, hanem fanatikus csoportok próbálják az egész világot félelemmel megfertõzni, a kezükben tartani. Vallási fanatizmusról van szó. Az evangélikus egyház elítéli a szélsõséges vallási irányzatokat, az emberi szabadságjogokat porbatiprókat, a szektákat, tartozzanak bármely történelmi vallás égisze alá.

Varga Margit, a Pro Kultúra Kht. gazdasági igazgatója:
– Megdöbbentõnek és felháborítónak tartom, hogy valaki, illetve valakik a XXI. század küszöbén ilyen támadást mertek véghez vinni a szabad világ ellen, felhasználva ehhez ártatlan emberek ezreit. Remélem, az Amerikai Egyesült Államok nem hagyja megtorlás nélkül az embertelen cselekedetet, felderítik az elkövetõket. Nemrégiben jártam Amerikában. A közbiztonságot nagyon jónak éreztem. Álmomban sem képzeltem, hogy ilyen tragédia megtörténhet. Nem szabad hagyni, hogy a terrorizmus eluralkodjon, mert akkor értelmetlen volt az eddigi fejlõdés. Minden anyagi és tárgyi eszközzel küzdeni kell a terrorcselekedetek ellen.

Fejér Zoltán festõmûvész:
– Az Amerikát ért támadás az egész szabad világ ellen irányult. Szolidaritást vállalunk és együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival, az amerikai néppel. A keresztény világnak el kellene gondolkodnia azon, miképpen lehetne tompítani az iszlám vallást gyakorlók, a hozzájuk tartozó nép Európa felé vándorlását. A történtek nem írhatók csak Amerika számlájára. A nehéz gazdasági és vallási körülmények lassan az elnyomorodás felé hajtják az embereket, felszínre hozzák a jelzésértékû terrorcselekedeteket. A történtekben a sorsszerûséget érzem, egyfajta lelki folyamat eredményének tartom. Megbocsáthatatlan bûn a gyilkosság, ártatlan emberek életének esztelen kioltása. Félõ, hogy a példátlan terrortámadás egy új korszak kezdete lehet.

Nyugati Kapu