CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. szeptember 13., csütörtök 16:43


A Fidesz-MDF megállapodásról, reagálás belföldi politikusok terrorcselekménnyel kapcsolatos nyilatkozataira

Dr. Kövér László a Fidesz ügyvezető alelnöke Sopronban

Dr. Kövér László a Fidesz ügyvezető alelnöke Sopronban

    A soproni Fidesz Szalon vendégeként dr. Kövér László a Fidesz ügyvezető alelnöke a soproni Arcus étteremben tartott sajtóbeszélgetésen vett részt a tegnap.
    Az aktuális belpolitikai kérdésekről szólva a politikus a Fidesz- MDF megállapodáshoz fűzött értékelő megjegyzéseket. Elmondta, hogy az újabb kori magyar politika történetében - a magyar demokrácia 1990 utáni időszakában - nem volt még példa arra, hogy két parlamenti párt ilyen szoros választási megállapodást tudott volna kötni.
    Annak ellenére, hogy 1998-ban már az együttműködés jellemezte a két párt viszonyát, az akkori szavazás eredményeinek tanulságából és az elmúlt három és fél esztendő konfliktusmentesnek tekinthető együttpolitizálásából, - amelynek egyik következménye a kormányprogram zökkenőmentes végrehajtása - levonták a szükséges konzekvenciákat.
 

Havas András a Fidesz soproni elnöke és dr. Kövér László ügyvezető alelnök a sajtótájékoztatón

    Dr. Kövér László örömteli fejleménynek tartja, hogy az általa nagy jelentőségűnek nevezett megállapodás létrejötte - amint az a Gallup közvélemény-kutató intézet friss felméréseiből is kiderül - nem várt rövid idő alatt megmozdította és a Fidesz-MDF mögé állította az eddig bizonytalan szavazók jelentős részét. Így a politikai matematika szabálya szerint nem csak a két párt támogatottsága adódik össze, hanem komoly tartalékok váltak mozgósíthatókká. Jelen pillanatban nem csupán az MDF három százaléknyi támogatottsága adódik a Fidesz támogatottságához. Ennek köszönhetően - véli a Fidesz ügyvezető alelnöke - amennyiben a választások - a klasszikus kérdés szerint - a következő vasárnap lennének, azokat a Fidesz-MDF megnyerné.
Ezt a kormányzó pártok által kedvezőnek tartott tendenciát a két párt azzal tudja erősíteni, amire egyébként kötelezettséget vállalt: hogy a választási program elkészítésében is összehangolja a tevékenységét. Dr. Kövér László úgy gondolja, hogy az összefogás minden, a polgári értékekkel szimpatizáló választó számára egyérteművé teszi, hogy a választási program gyakorlatilag az új ciklus kormányprogramjának alapját fogja képezni.
    A legnagyobb kormányzópárt alelnöke a Fidesz-MDF között létrejött megállapodást a választási siker irányába tett komoly előrelépésnek tartja, és úgy véli, hogy a kormány által végrehajtott program ismeretében a jelenlegi ellenzéknek nehéz ennél jobb és egyúttal hiteles programot szembeállítani, annál is inkább, hogy az MSZP mögött van az a négy esztendő, amely során már volt alkalmuk kipróbálni azt, hogy mire képesek az ország érdekében.
    A baloldali ellenzék - egyetlen lehetőségként - megkísérli minden eszközzel és módon a kormányt, a kormánypárthoz tartozó politikai személyiségeket lejáratni erkölcsi, emberi hitelükben kikezdeni olyan eszközöket alkalmazva, amelyek a - magyar választók számára eddig sem túl finomnak és ízlésesnek tűnő - politikai kultúra színvonalát mélyen alulmúlják - mondta az ügyvezető alelnök.
    Dr. Kövér László a választási kampányról szólva, elmondta, hogy a Fidesz azt szeretné, ha az megmaradna a civilizált keretek között és a programokról, a polgárok életviszonyainak javíthatóságáról szólna.
    A Fidesz ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a jelenlegi kormány úgy véli, hogy azon elvárható feladatok nagy részét, amelyeknek megvalósítása elvileg a kormányon múlott - a családpolitikában, a gazdaság élénkítésében, vagy a nemzetpolitika, vagy akár a külkapcsolatok területén - meg is tette.
    Ma Magyarország egy önmagában sokkal inkább bízó, nemzetközi tekintélyben is megerősödött és felfelé ívelő gazdaságú - anyagiakban és szellemiekben egyaránt gyarapodó -ország képét mutatja- szögezte le dr. Kövér László ügyvezető alelnök.

    A sajtó jelenlévő képviselőinek kérdéseire válaszolva, az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadással kapcsolatosan elmondta: a szörnyű és megdöbbentő tett, amellyel egy új időszámítás kezdődött és amelynek a konzekvenciáit le kell mindenkinek vonnia, alapvetően átírja a világ történelmét. Elsősorban Amerikának a nemzetbiztonságot és a politikai szerepvállalást illetően éppen úgy, mint Magyarországnak is le kell vonnia bizonyos konzekvenciákat.
    Reméli, hogy azoknak lesz igazuk, akik a Magyarországra gyakorolt közép- és hosszútávú gazdasági következményeket nem tartják annyira negatívnak és súlyosnak, mint amennyire az a terrorcselekményt követően többször is elhangzott.
    A világ biztonsága megváltozott és Magyarország - függetlenül a NATO -tagságtól - annak a világnak része, amely demokratikus, ennél fogva bizonyos nyitottságot élvez és ez egyúttal bizonyos fokú védtelenséget is jelent. Ezért sokkal inkább ki van téve az ilyen típusú terrorakcióknak, mint azok a zárt, az emberi szabadságjogokra nem sokat adó, esetleg rendőrállami eszközöket is igénybevevő államok, mint amilyen a 90-es évek előtti szocialista világ, ezen belül Magyarország is volt.
    Akkor még ezekben az országokban bújtak meg olyan terroristák, akik csak a nyugati világot fenyegették; ma már Magyarország ennek a nyugati világnak a része.
    Az Egyesült Államoknak ugyanúgy, mint minden demokratikus erőnek szembe kell szállnia a terrorizmussal.
    Bizonyos jogi eszközök kidolgozására is szükség van, amelyek egyszerre tartják tiszteletben a tisztességes állampolgárok legalapvetőbb személyiségi, politikai jogait, ugyanakkor a jogállam címén nem nyújtanak menedéket, védelmet, álcát azoknak az embereknek, akik éppen ezt a demokráciát támadják - szögezte le dr. Kövér László.

    Kovács László MSZP-és Csurka István MIÉP-es vezető politikusok elhangzott nyilatkozataival kapcsolatosan - a cyberpress kérdésére válaszolva - Dr. Kövér László elmondta, hogy szerinte jobb lett volna, ha a két nyilatkozat nem hangzik el. Ami a tegnap történt - mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke - az az emberiség ellen történt aljas, durva támadás volt, ami után néhány órával nincs másnak helye, mint a megdöbbenés és részvét kifejezésének. Néhány hét, hónap után, nyilván higgadtabban kell majd elemezni a terrorcselekmény távolabbra nyúló okait is.
    Az ügyvezető alelnök úgy gondolja, hogy Csurka István hibázott kijelentésével. Jellemzőnek nevezte ugyanakkor Kovács László pártelnök válaszát, amelyben a szocialista politikus Csurka István nyilatkozatára hivatkozva Szaddám Husszeinnel példálózott és a kormánykoalíció pártjain az elhatárolódást követelte.
    Dr. Kövér László a leghatározottabban visszautasítja Kovács László kijelentését, annál is inkább, hogy, mint mondta: az a politikus, akinek a pártja kebelbarátságban van azzal az egyetlen magyar politikussal és párttal, - a Thürmer vezette Munkáspárttal - aki Szaddám Husszein és Milosevics mellett nyíltan demonstrált, az ne vegye a szájára a terrorizmus problémáját és ne gyanúsítgasson burkoltan másokat az ezzel való szimpátiával .
    Dr. Kövér László leszögezte: a Horn-korszakban, az egykori magyar külügyminisztérium apparátusában dolgozva, demokratikus politikussá csiszolódott Kovács Lászlónak emlékeznie kellene arra a Carlos nevezetű nemzetközi terroristára, aki a nyolcvanas években éppen itt pihente ki azoknak a merényleteknek a fáradalmait, amelyeket a nyugati világban követett el. Ezért is gondolja, hogy nem célszerű, sőt ízléstelen Kovács e kérdésben tett kijelentése, amelyet a kormány a leghatározottabban visszautasít.