CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. szeptember 14., péntek 15:22


Az Ikva Rádió hírei

Civitas Hírmagazin

A magyar Vöröskereszt Sopron területi, községi és munkahelyi szervezetei szeptember 18-án, kedden 15-18 óráig Sopronkövesd község polgárait várják véradásra az általános iskolában. Szeptember 20-án, csütörtökön 7-11 óráig a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön, valamint a Szövőgyár munkatársai részére szerveznek véradást. 22-én, szombaton pedig a Börtön és Fegyház fogvatartottjai adnak vért a börtönkórházban

Az Egyesült Államokat ért keddi terrortámadás nem maradt következmények nélkül megyénkben sem, s a szigorítások elsősorban Sopront érintik. A határátkelőhelyen fokozott ellenőrzés zajlik: valamennyi országunkba belépő utas személyi poggyászát tüzetesen átvizsgálják. A fokozott és szigorított vámellenőrzés kiterjed a gépjárművekre is, amelyek csomagtartóját, rakterét minden esetben átnézik a szolgálatot teljesítők. A Sopron Plazánál is fokozták az ellenőrzéseket: megerősítették a bevásárlóközpont éjjel-nappali őrzését, s az épület alatti garázsba nem engednek idegen gépkocsikat.

Euromusica 2001. címmel nemzetközi népzenei fesztivál színhelye Sopron és Kismarton. Ma este 7 órától zenés szüreti felvonulás kezdődik a GYSEV-állomás, Mátyás király utca, Várkerület, Városház utca és Fő tér útvonalon. A felvonulás ideje alatt a menet rendőri felvezetéssel közlekedik, a jelzőlámpák sárga-villogó üzemmódban működnek. A Fő téren este 8 órakor kezdődik a részt vevő együttesek gálaműsora, amelyről televíziós felvétel is készül.

Szeptember 22-én Sopron város is csatlakozik a nemzetközi Autómentes Naphoz. Ezen a napon korlátozzák az autók forgalmát, ajánlatos gyalog vagy kerékpárral közlekedni. A szeptember 22-i akció reggel 9-kor indul az ,,Európai Autómentes Nap a legtisztább levegőjű magyar városért” címmel. A programban kerékpáros felvonulás, versenyek és bemutatók is szerepelnek. Ebből az alkalomból a GySEV nyílt napot tart, a nagycenki múzeumvasút ingyen vehető igénybe, a Várkerületen pedig ,,puszta vonat” közlekedik majd.

A Tűztorony vezeti a soproni múzeumok látogatási top listáját, majd a Stornó-ház gyűjteménye következik. A szakemberek szerint még számos, idegenforgalmi szempontból is vonzó lehetőség vár kiaknázásra térségünkben, de ehhez elengedhetetlen a régió összehangolt idegenforgalmi stratégiája és az anyagi háttér megteremtése.

Újra indulnak a német nyelvű biblia órák Sopronban, az evangélikus gyülekezeti teremben. Az érdeklődőket szombatonként 18 órai kezdettel várják, de gondoltak a gyerekekre is. Ők minden szombat délelőtt 10 órai kezdettel az ifjúsági teremben játszóházon vehetnek részt.

Rövidesen megkapja Sopron a régóta esedékes gázközművagyon utáni járandóságát. A megyei települések közül Sopron számlájára kerül a legnagyobb összeg, melynek felét a folyamatban lévő beruházásokra használja fel a város, ilyen a Deák tér felújítása, valamint az útépítések folytatása. A többit pályázatok önrészeként hasznosítják.