CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. szeptember 17., hétfő 13:42


Szerdán kezdődik az országos konferencia

Gyermekvédelem az évezred küszöbén

Gyermekvédelem az évezred küszöbén
Szerdán kezdődik az országos konferencia

Gyermekvédelem a harmadik évezred küszöbén címmel szerdától (szeptember 19.) országos konferenciának és továbbképzésnek ad otthont a Pannonia Med Hotel. A szakmai rendezvény résztvevőit dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszönti.
A szeptember 21-ig tartó rendezvény – szervezője: Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és Intézményei – első előadója dr. Ivancsics Imre dékán (Janus Pannonius Tudományegyetem Jogi Kar), aki a gyermeki jogok magyarországi és uniós helyzetéről beszél. A gondnokság és jogi szabályairól dr. Katonáné dr. Pehr Erika főosztályvezető-helyettes (Szociális és Családügyi Minisztérium), a gyermeki jogok közigazgatásban való érvényesüléséről Rétiné dr. Bőhm Éva gyámhivatal vezető (megyei közigazgatási hivatal gyámhivatala), a gyermekvédelem sikereiről és útvesztőiről Koltai Miklósné dr., Sopron jegyzője szól. A szakmai program csütörtöki (szeptember 20.) napját Ivanics Ferenc nyitja. A megyei közgyűlés elnöke a gyermekotthonok helyéről és szerepéről, a nagykorúvá válás dilemmáiról tart előadást. Ezt követően dr. Mészáros Zsolt ügyész (megyei főügyészség) a gyermek és fiatalkorú bűnözés megyei helyzetéről ad képet. Bíróságok és gyámhivatalok munkakapcsolata a peres eljárások tükrében címmel dr. Tatár Ágnes címzetes megyei bírósági bírót (Sopron), Bűnmegelőzés és pártfogói munka címmel Bukó Józsefet, a megyei gyámhivatal osztályvezetőjét hallhatják az ország minden részéből érkező szakemberek, végül Tengerdi Antal főiskolai adjunktust (Nyugat-magyarországi Egyetem pedagógiai főiskolai kar, Sopron), aki a gyermekvédelemben dolgozók mentálhygiénjéről tart előadást. A délutáni programban intézménylátogatás és városnézés szerepel.
Az országos konferencia résztvevői pénteken ausztriai tanulmányútra mennek, megtekintik a bécsi kríziskezelő intézetet, ahol előadást hallhatnak arról, hogyan érvényesülnek a gyermeki jogok Ausztriában.

T.K.