CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. szeptember 22., szombat 17:20


Köblitz Birgit üvegművész a Körmendi Galériában

Az üveg anyagával és annak ellenére
Köblitz Birgit üvegművész a Körmendi Galériában

Szeptember 22-én délelőtt 11-kor nyílt meg a legújabb "négyes tárlat" a Körmendi Galériában, ünnepélyes körülmények között. Ha a négy művészről valamit közösen elmondhatunk, az a klasszicitás, a hagyományos művészet érezhető gyökerei, melyektől egyikük sem távolodott el annyira, hogy az diszkontinuitást eredményezne a néző érzetében.


Az üveg művészei már folyamatosan képviseltetik magukat , a galéria rendszeresen megújuló kiállításain.


Köblitz Birgit üvegművész munkái is egyrészről szervesen kapcsolódnak a korábban látott művekhez, másrészről viszont nyugodtan kimondható, hogy érett és sajátos művek kerülnek a látogató elé: magukon viselik egy egyéniség kiforrottnak tűnő vonásait.


Ahogyan eddig is, úgy most is egyfajta kettősség szövi át az alkotásokat. Egyrészről az üveg hagyományos tulajdonságait (átlátszóság, áttetszőség, fényhatások módosítása) használja ki a művész, másrészről viszont éppen az üveg, mint anyag "ellenére" hoz létre hajlított térornamentikát, mellyel már a szobrászatnak igencsak a klasszikus határterületeit érinti.


Emellett még az anyagok kombinálása, adott esetben fával adja azt az összetett, sajátos "arányokból" álló látványt, mely megfogja a beérkezőt. A kiállított tárgyak esztétikai élvezetét csak fokozzák a kiállító hely sajátosságai, a kis átjárók, a minden oldalról annyira különböző fényviszonyok, a relatívan jó megvilágítás és a jó elhelyezés, mely a rendezés érdeme is.


Nem kihagyható az a kellemes, megnyugtató, a sárga, barna, kék és vörös pasztell coloritjaiból összeálló színhatás, mely hatalmába keríti, és kiegyensúlyozza a látogatót teljes érzékszervi benyomásán keresztül. A mozgó, felfüggesztett installációk sokoldalú hatását a részek egységes elvek szerint történt megformálása teszi harmonikussá.


Csak teljessé teszi az összhatást a címek sokatmondó, de a művekben is megjelenő tartalma, és emellett, ha úgy tetszik, zenei hangzása (Út, Együtt, Metafóra, Hanglevél).
- DI -