CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. szeptember 27., csütörtök 11:31


Leendõ civil ház a Széchenyi téren?

Lehet, hogy a leendõ Széchenyi téri civil ház megoldja a nagy múltú TIT és MTESZ aktuális gondjait, de nem hoz semmilyen változást a város civil szervezeteinek életében – fejtette ki Bõsze Balázs, a ma már érdemben nem mûködõ Fókusz Egyesület lemondott elnöke, a Kulturális és Baráti Körök Szövetségének elsõ számú vezetõje.

A MTESZ jelenlegi székháza a következõ évtõl civil házként mûköd(het)ne, annál is inkább, mert a MTESZ képtelen elõteremteni az önkormányzatnak fizetendõ kedvezményes bérleti díjat, ugyanakkor a TIT-nek pedig az év végig adott határidõt a város, hogy kiköltözzék az Új utcai mûemlék épületbõl.

A civil ház létrehozása valóban megoldás lehet e két említett szervezet számára, de Bõsze Balázs szerint sokkal szélesebb körrõl van szó, mint amit a TIT és a MTESZ felölel.

– Ahhoz, hogy tisztán lássunk, egy kicsit vissza kell pörgetni a naptár lapjait – mondotta Bõsze Balázs. – Két évvel ezelõtt alakult meg a Fókusz Egyesület, amely az eredeti szándék szerint szövetségként mûködött volna, képviselve a különbözõ civil szervezõdéseket. Az alapításkor tizenkilenc tömörülés csatlakozott a kezdeményezéshez, késõbb még kettõ. Azt reméltük, hogy számuk növekszik. Különbözõ okok miatt azonban nem került sor bejegyzésére, még egyesületként sem. A tagszervezetek belefáradtak a küzdelembe, így minden külön értesítés nélkül megszûnt a Fókusz. Lemondott a vezetõség is. Egy szép kezdeményezés vált semmivé, ezért aztán valójában érdemi képviselet nélkül maradtak a szervezetek.

A leendõ civil házról az önállóan és egymástól elszigetelten, háttér nélkül mûködõ egyesületek feje felett döntenek, mert eddig senki sem kérdezte meg õket. A TIT és a MTESZ csak egy szeletét képviseli a különbözõ egyesületeknek, alapítványoknak. Lesz egy civil ház, igazi civil szervezetek nélkül, hiszen a többség a kapun kívül marad.

Tengerdi Antal alpolgármester nem látja ilyen sötéten a helyzetet. Mint megtudtuk, amennyiben sikerül a TIT-nek és a MTESZ-nek megállapodni a részletekben, akkor vélhetõen egy kht. alakul – az önkormányzat részvételével –, amelynek feladata a ház gazdaságos mûködtetése lesz, ahol biztosíthatják az összes civil kezdeményezés mûködési feltételeit, ha igényt tartanak rá.

Forrás: KISALFÖLD