CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. szeptember 28., péntek 15:45


Ünnepeltek a tűzoltók, százharmincöt évre emlékeztek

Rösch Frigyes volt az első

Rösch Frigyes volt az első parancsnok
Ünnepeltek a tűzoltók, százharmincöt évre emlékeztek

A Sopron Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága fennállásának 135. évfordulója alkalmából ünnepélyes állománygyűlést tartott a hét végén. A tűzoltóság járműveinek látványos várkerületi seregszemléjét követően az Új utcai Rösch Frigyes-emléktáblát koszorúzták meg a résztvevők.

Kovács János parancsnok, tűzoltó alezredes, tanácsos az 1913-ban épült várkerületi laktanyában köszöntötte dr. Szájer Józsefet, Sopron város országgyűlési képviselőjét, Ivanics Ferencet, a megyei közgyűlés elnökét, a személyi állományt, a nyugdíjasokat, az önkénteseket, a támogatókat. Emlékezett Rösch Frigyesre, a városi reáliskola tanárára, aki 44 évig volt a parancsnoka a hazánkban legelsőnek – 1866-ban alakult – Soproni Torna és Tűzoltó Egyesületnek. A mai parancsnok megköszönte és elismerte a tűzoltók munkájukat, a beavatkozások és a gyakorlatok során tanúsított szakszerű, fegyelmezett hozzáállást. Dr. Szájer József, Endrődi István ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága főigazgató-helyettese, dr. Gimesi Szabolcs polgármester, tiszteletbeli tűzoltó, a társintézmények és szervezetek hazai és külföldi képviselői méltatták az elmúlt százharmincöt év jelentősebb állomásait, sikereit, eseményeit.
Az ünnepi parancs elismerésekről, köszöntőkről szólt. Erdősi Vince alezredes, a  tűzoltások és műszaki mentések során végzett kiváló irányító tevékenységéért a belügyminisztertől egy festményt kapott. Bakonyi István százados, Németh Sándor törzsőrmester a szolgálatban eltöltött 10 év megbecsüléseként vett át elismerést. Pesztenléhler Lajos, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója több évtizedes áldozatos munkájuk elismeréseként Hanis Attilának a soproni Szőnyeggyár és Kiss Alajosnak, a GySEV Rt. Soproni Vasútigazgatóság tűzvédelmi vezetőjének adott át oklevelet és emléktárgyat. Sisák Imre, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke Kovács János alezredesnek gróf Széchenyi Ödön-díjat adott át az önkéntes tűzoltó egyesületek munkájának támogatásáért, valamint a tűzoltóságok múltjának kutatásáért. A soproni parancsnok dr. Gimesi Szabolcs tiszteletbeli tűzoltónak emléksisakot nyújtott át, Böröcz István őrnagyot alezredessé léptette elő.

Török M.
Németh Béla felvétele