CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. szeptember 29., szombat 21:39


Gazdaságélénkítő program bevezetése - Soproni vonatkozások

Fidesz frakcióhétvége Sopronban

Fidesz frakcióhétvége Sopronban

Három napos frakcióhétvégét tartott a Fidesz Sopronban.
Pokorni Zoltán pártelnök az amerikai terrortámadás magyar gazdaságot érintő hatásai között a Hotel Sopronban tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az első negatív jelek után az esemény kiváltotta azt a fordulatot, amely következtében a pénzügyi befektetők az európai térséget választják. Ezt, valamint az olajár radikális visszaesését követően kialakult helyzetet értékelve Pokorni Zoltán úgy vélte, hogy a tragédia első hatásai a magyar gazdaság számára nem negatívak, de hosszabb távon - a válaszlépésektől függően - világviszonylatban mindenképpen a gazdasági növekedés lelassulásával kell számolni.
A magyar kormány felelőssége, az hogy a magyar gazdaság a hullámvölgyet át tudja töretlenül vészelni - jelentette ki a pártelnök. Ezért nem a recesszió idején jellemző megszorítások bevezetését, sokkal inkább a magyar gazdaság föltőkésítését tervezi a kormány.
A frakció a miniszterelnökkel egyetétve egy Széchenyi Terv Plusz -nak nevezett gazdaságélénkítő program bevezetését tartja célszerűnek. Ennek keretén belül a kormány tervezi a lakástámogatási program bővítését, az úthálózat bővítését, korszerűsítését. Az úthálózat fejlesztésére szánt 302 milliárd forintból 2001-re 83 milliárd forint jut.
A Széchenyi Terv Plusz intézkedéscsomag összhangban van azokkal a célkitűzésekkel, amelyeket a kormányprogram fogalmazott meg és ezek beleférnek a 2 éves költségvetésbe, valamint megvalósításukra utólagos források, uniós támogatások is bevonhatók- jelentette ki a kormánypárt elnöke.
A Fidesz frakció a kormánnyal egyetértésben elengedhetetlenül szükségesnek és fontosnak tartja a program további elemként a kis és középvállalkozásoknak nyújtott beruházási kedvezményeket, amelyeket évi 30 millió forintra - az eddigi mérték háromszorosára - kíván felemelni.
Dr. Szájer József országgyűlési képviselő az útfejlesztési programról elmondta, hogy annak országos vonatkozásai mellett a soproni régiót, Sopront érintő vonatkozásai is vannak. A frakcióhétvégén a miniszterelnök és a közlekedésügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy lehetőség van a soproni határátkelő felé vezető utak négysávosítását célző építkezések felgyorsítására. A soproni határátkelő korszerűsítéséhez kapcsolódó korábbi terv megvalósítása hosszú ideje késik az osztrák partner miatt. Szájer József azt is elmondta, hogy a magyar fél pedig minden diplomáciai eszközzel igyekszik azt elérni, hogy a megkötött - és osztrák fél által eddig be nem tartott - megállapodások értelmében a soproni határátkelő megépüljön.
Néhány év múlva - a schengeni határ megszűntekor - itt már nem határátkelőre lesz szükség - jelentette ki Szájer József; akkor az utakra lesz igazán szüksége a régiónak és a városnak. Bécsből a magyar határig egy autópálya vezet, ezért a határok megszűntével a négysávosítással Sopront Béccsel egy folyamatosan közlekedhető út köti majd össze. Ez sajátos regionális hatásokkal is jár, hiszen visszaállítja a régió I. világháború előtti struktúráját.
A továbbiakban Szájer József beszélt több olyan régiót érintő témáról, amelyekkel a frakcióhétvégén a Széchenyi Plusz programhoz kapcsolódóan foglalkozott a frakció.
Ezek között említette a helyi turizmus ügyét, amelynek a kulturális programok és fesztiválok mellett három sajátságos eleme - az egészségturizmus, a borturizmus és a konferenciaturizmus - külön vonzerőt jelent a hazai és külföldi látogatók számára. A konferenciaturizmus kapcsán azt is elmondta, hogy a Széchenyi Terv keretén belül megvalósuló soproni Konferenciaközpont az egyik legsikeresebb konferenciaközpont támogatási programja a Széchenyi Tervnek.
A mai napon a Jövő elkezdődött vitairat nyilvános vitáira is sor került Sopronban. A turizmust érintő témakör mellett nyilvános vita tárgya volt az önkormányzatiság és regionalitás. A népegészségügyi program kérdéseivel foglalkozó szociális kabinet vendége Mikola István miniszter volt, aki ott beszélt arról, hogy a kormány a nővérek, az ápolók és a szakdolgozók számára fizetésemelést tervez. A gazdasági kabinet ülésén Vonza András földművelésügyi miniszter a külső üzletrészek kifizetésével kapcsolatos program összefüggésében elmondta, hogy a minisztériumban és frakcióban is elindult annak az akciónak az előkészítése, amely révén azok is részesülhetnek majd valamilyen módon kiegészítő támogatásban, akiknek a szövetkezete csődbe ment. Ezeknek a kérdéseknek a bonyolult jogi kérdéseinek egyeztetése természetesen még szükséges - szögezte le dr. Szájer József.
A kulturális kabinet kérdéseinek témája között szerepelt az informatikai kérdések áttekintése, a kabinet látogatást tett a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, amelynek, mint dr. Szájer József mondta a régiós kulturális kisugárzása, szintén egy fontos tényező.
A frakcióhétvégén sor került a Búza Attila-díj átadására is. A díjat a Fidesz frakció tavaly alapította és azt elsőként Csíkszereda polgármestere dr. Csedő Csaba orvos kapta, aki 1993-tól Csíkszereda polgármestere és nagyon sokat tett az önkormányzatiságért.
Befejezésül dr. Szájer József elmondta, hogy a tegnapi napon a frakció sorai közé fölvette Kiszely Katalin és Molnár Róbert képviselőket, ezzel 194-re bővült a kormánykoalició tagjainak száma.