CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. október 05., péntek 01:30


Modell értékű, realizálható jövőbeni tervek

Miniszteri látogatás a soproni Erzsébet Kórházban

Miniszteri látogatás a soproni Erzsébet Kórházban

Mikola István egészségügyi miniszter a kórházban tett látogatás alkalmával tájékozódott a kórház jelenlegi helyzetéről.

- Nekünk itt Sopronban, az országnak ebben a sarkában mindig az a félelmünk, hogy nem látszunk elég jól a döntéshozók objektívében - jelentette ki Dr. Gimesi Szabolcs Mikola István egészségügyi miniszterhez intézett köszöntő beszédében a soproni Erzsébet Kórházban tartott sajtótájékoztatón.


Dr. Mikola István miniszter, Dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos, Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

Dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos megköszönve a miniszter úr látogatását két fontos, a jövőben realizálható kérdésre hívta fel a jelenlévők figyelmét: az egyik a kórház szűrővizsgálatokba való aktív bekapcsolódása, amelyhez a minisztérium segítségét és aktív támogatását kérte, a másik az úgynevezett modell kórházzá alakulás.

- Felajánlottuk a miniszter úrnak és apparátusának azt, hogy a rendelkezésünkre álló rendkívül magas színvonalú kontrolling és informatikai lehetőségeinket a minisztérium szolgálatába állítsuk: esetszintű költségelemzésekkel tudnánk szolgálni, ők, pedig ezt be tudnák építeni országos példaként az egészségügyi stratégiába - jelentette ki dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos.

Mikola István a magyar egészségügynek egyik gyöngyszemének nevezte a soproni kórházat, amelynek - mint mondta, nemcsak a szépségével, hanem a gondjaival is meg akart ismerkedni.

A miniszter úgy látja, hogy a kórház teherbíró képessége jóval nagyobb annál, mint amit valójában visz, több beteget tudna európai színvonalon ellátni a térségben és országos szinten. Szükségesnek tartja a jövőben az egészségügyi ellátás rendszerének és struktúrájának átgondolását.

A miniszter kifejtette, hogy a hamarosan a parlament elé kerülő intézményi törvénytervezet szerint a soproni kórház akár modell értékűen vállalkozhatna arra a gazdasági társasági nonprofit jellegű átalakításra, amiről az egészségügy közgazdasági megalapozása szól. Ugyanakkor a látogatás során azt tapasztalta, hogy a csúcstechnológiát jelentő műszerek között cserére szorulók is találhatók.

A miniszter szerint, amennyiben nem teremtődik meg az egészségügyben az eszközvisszapótlás, az amortizáció, egyáltalán a tőkehányaddal történő működtetésnek a feltétele, akkor itt is ugyanazokkal a gondokkal kell majd számolni, amelyek más kórházakban már e téren jelentkeztek.

Mikola István kijelentette, hogy a kórháznak komoly szerepet szánnak a szűrővizsgálatokban, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a soproni kórház is az emlőrák szűrésnek egyik bázis-intézménye lesz. A szűrőprogram költséges, annak okán, hogy igen komoly elvárásoknak kell megfelelnie: a mammográf mellett kórszövettani sejtvizsgálatokat végző, hormonérzékenységet vizsgálni tudó szakemberekre, speciálisan képzett sebészre és rehabilitációs szakemberre egyaránt szükség van. Újdonságnak nevezte ebben a szűrővizsgálati programban, hogy a szűrés mellett a gyanús eseteket azonnal tovább lehet vizsgálni, és a végső megoldást gyorsan és hatékonyan meg lehet találni.

A mentőállomás területén is vannak elképzelései a kórháznak, valamint a tulajdonosnak amelyek - a miniszter szerint - teljesen egybevágnak a szaktárca elképzeléseivel. Ez a mentőállomásnak a kórház telephelyén történő újjáépítését jelentené.

Mikola István ígérete szerint az elindult folyamatokat gyorsítandó tárgyalásokat fognak kezdeni.

Mind az újszülött, mind a radiológia osztályon tapasztaltakkal kapcsolatosan megjegyezte, hogy a kórház emberközpontú gondolkodásmódját tapasztalta mindenhol.

Tapasztalatait összegezve a miniszter azt is elmondta, hogy az igazgatás ma már külön szakma az egészségügyben, különleges készséget, képzettséget, felkészültséget igénylő szívós aprómunka, és az Erzsébet-kórház menedzsmentje úgy igazgatja az intézetet, kezel egy közel húszmilliárdos célzott támogatású rendszert, hogy komoly megvalósításai vannak: egy nagyszerű kórház, amely az egészségügynek valóban gyöngyszeme és amely próbálja az egészségügyben megtalálni a helyét, ebben kéri a támogatást.

Kérdésekre válaszolva dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos elmondta, hogy hivatalosan a kórház-rekonstrukciónak 2003-ra kellene befejeződnie, de gyakorlatilag egy év múlva már sor kerülhet annak befejezésére.