CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. oktĂłber 09., kedd 22:46


Természethamisítás

Kiállítás a szombathelyi Művészetek Háza Pincegalériájában

Természethamisítás


Szép számú érdeklődő gyűlt össze 2001. október 9-én, kedden este 6-kor a szombathelyi Művészetek Háza sejtelmes atmoszférájú, jól tagolt Pincegalériájában a Természethamisítás címen meghirdetett kiállítás megnyitóján. Tizenkét meghívott művész megmutatkozása ez. A nevek: Baglyas Erika, Csáky László, Elek Judit, Gerber Pál, Gyenis Tibor, Györffy László, Makovecz Anna, Nagy Imre, Nagy Róbert, Szarka Péter, Szirtes János, Szöllősi Géza.

Sebők Zoltán nyitotta meg a különös, itt-ott bizarr, egyrészt "logikázásra", másrészt elmélázásra indító tárlatot. A vendég filozófus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia tanszékének tanára.

Természetes az lenne, ha a férfiak nem borotválkoznának, mert az már meghamisítása a természetnek - mondta gondolkodó elődjét idézve. A természet mint táj sem létezik már, hanem úgy tekinthetjük a bennünket körülvevő "természetes" környezetet, mint tevékenységi terepet, hiszen a fű nyírott, a fák metszettek. Ha az állatokat nézzük, a halak a mesterséges tóban, keresztezett fajokként, tenyésztettek. A tehén sem az a természettől adott állat; a tejhozam érdekében már nem a "természetes" tehén. Inkább "szerkezetnek" fogható fel, melyet a fű felhasználásával tej létrehozására "szerkesztettek" - mondta, ismét egy másik filozófusra hivatkozva. E kiállítás tehát olyan anyagot mutat be, ami a picinél csak egy kicsit jobban "hamisított" természet - adta át a terepet a nézelődőknek a szónok.

Az állatvilág egy kitömött őz és egy szintén preparált ragadozómadár által képviseltette magát. Tárgy, képzőművészeti alkotás (grafika, temperakép stb.), fotó, üvegkarc mutatta be a 12 művész világfelfogásának egy-egy ilymódon lerögzített gondolatát.

Ha modorosan, eléggé elcsépelt szófordulattal élhetek: VAN ÜZENETÜK a képeknek, tárgyaknak. Határozottan VAN.

Fricska: hatalmas maszkfejjel, kisebb maszkfejjel üldögélők kocsmai miliőben színesben fényképezve, talán szilveszterkor, mert kismalac is látható. (Nem sütve - visítva; valószínűleg...) Sóbányánál napoznak ugyane maszkosok - szintén "egyéb" (normál) emberek körében. Hm. Maszkban járunk - akin valódi nincs - azok is.

Fekete-fehér fotón babahalmaz - kezek, fejek, roncsok már... Párnahuzatra festett szép színes levelecskéjű, virágocskájú ág - afféle cseresznyevirágzás-hangulat. Benzinkút füvében gombák - színes fénykép -, amint éppen világít mellettük (esti a kép) a reklámfelirat, az eltávozó autó pedig csak piros csík formájában látható. Ez a kép áll a legfrekventáltabb helyen, nekem személy szerint is ez tetszett a legjobban. Feltételezem, hogy a kiállítás rendezői ebben látták megtestesítve a természet IGAZI lényegét: a természet küzd, kapaszkodik az életéért, akármennyire áldozatul vettetik is a hamisításnak.

Bár nem e kiállításhoz tartozik - Szombathelyhez annál inkább, két másfajta bizonyítéka annak, hogy a természet folytonosan fáradozik az emberrel kapcsolatban a partnerség megteremtésén: az utóbbi hetekben egy szarkapár és egy szajkópár is élettérként foglalta el a Belvároson csak egy kicsivel kívül levő kórház és környéke területét. (A kórház közvetlen közelében macskabagoly is él.) Madárperspektívából, nyilván, ligetes erdőnek fogható fel e városrész. Valószínűleg úgy gondolják - ha jár az eszük ilyesmin -, hogy e "hamisított" természet is természet, ha élhető.

- gyöngyös -