CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. oktĂłber 10., szerda 00:09


Aktuális és megoldásra váró gondok

Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének előadása

Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének ülése

Témaválasztásában és szakmailag egyaránt aktuálisnak és érdekesnek bizonyult október 9-én a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete a Csatornázási és Szennyvíztisztítási Szakosztállyal közösen rendezett előadása, amelyen nagy számmal vettek részt  a téma iránt érdeklődő szakemberek.
Elsőként a A Sopron környéki kistérségi szennyvízkezelő rendszerek üzemi tapasztalatairól Kovács Tibor (Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. ) bevezető előadása hangzott el.


Kovács Tibor

A szennyvíztisztító telepek múltját, jelenét és jövőjét - összehasonlító adatok alapján történő - bemutatása során számos olyan, a témát érintő megoldásra váró műszaki problémáról esett szó, mint a szennyvíztisztító telepek megközelítésének kérdése, a fagy- és kapacitásproblémák, a korrozió. A nagyobb problémák között az előírt tisztítási határértékek biztosítását, a csapadékterhelést, a hatóság és üzemeltetők kapcsolatát is említette az előadó. A vízminőségi határértékek biztosítását befolyásolja a tervezetthez képest eltérő minőségű szennyvíz érkezése. Az előadáson az is elhangzott, hogy a próbaüzem alatti tapasztalatok fontossága mellett az üzemeltetésben meghatározó fontosságú a tulajdonossal, a hatósággal, az állammal, és természetesen a technológiát szállító vállalkozással kialakított kapcsolat. Passzívitás jellemzi az üzemeltető hatóságokkal való kapcsolatát, amelyet Kovács Tibor nehezen kezelhetőnek tart.

A fertő parti szennyvízkezelő rendszerekről szólva, amelyek tizenegy települést érintenek, Havas András a MHT Soproni Területi szervezetének elmondta, hogy kialakításukkal és működtetésükkel kapcsolatosan kétféle jelentést lehetne tenni. Egyrészt egy siker-jelentést, amely arról szólna, hogy megoldódott a 14 ezer embert érintő, 11 település szennyvízelvezetése, másrészt viszont, a sikertelenségről is szólhatna egy jelentés, hiszen nem sikerült teljes mértékben megoldani azt, hogy a szennyvíztisztítás  a tervezett módon történjen. Tulajdonképpen egy olyan patt-helyzet alakult ki, amelyről a beruházóknak kellene tudomást venniük és a megoldásban résztvenniük.

Mucsy György

Az elmondottakat jól példázta Mucsy György A fertőendrédi szennyvíztisztító telep fejlesztésének szükségessége tárgyban tartott előadása, amelyben az előadó ismertette a telep működésével kapcsolatos vizsgálatok eredményét.


Bognár István

Felkért hozzászólóként Bognár István  (Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt)., a fertőendrédi szennyvíztisztító telep vezetője szemléletes képekkel illusztrált bemutatóval ismertette az üzemeltetési tevékenységgel összefüggő, gyakorlatban jelentkező, jelenleg megoldásra váró problémákat.
Az igen színvonalas előadásról készült írásos szakmai beszámolót hamarosan a CyberPress oldalain is közzétesszük.