CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. október 11., csütörtök 12:29


Növekszik az életkor

Európa nem fiatalodik

Európa nem fiatalodik

Demográfiai torzulások. A Globális Életkort Vizsgáló Bizottság felhívta a figyelmet, hogy a csökkenõ születési szám és a növekvõ átlagéletkor bizonytalan hatással van a világ gazdaságára.

Megállapították, hogy a 65 év felettiek százalékában a 80 év felettiek száma 2000 évhez hasonlítva milyen lesz 2050-ben:

Franciaországban 22,5-rõl 25,9%-ra emelkedik,

Németországban 21,8-ról 25,6%-ra emelkedik,

Angliában 25,2-rõl 28,1%-ra emelkedik.

Megállapították továbbá, hogy a 20-tól 64 évesek százalékában a 18 év alattiak száma 2000 évhez hasonlítva milyen lesz 2050-ben:

Franciaországban 43,6-ról 41,8%-ra csökken,

Németországban 34,1-rõl 33,6%-ra csökken,

Angliában 43,3-ról 40,9%-ra csökken.

Ismét eredményesek. A Manchester United a világ egyik gazdaságilag legjobban mûködõ klubja. Profitjuk az utolsó évben 30%-kal emelkedett, és bejelentették, hogy olyan pénzügyi szolgáltatásokat is elkezdenek árulni, mint jelzálogkölcsön és biztosítási politika.

Bajban a Swissair. Sokáig a repülõ farkán virító fehér kereszt Svájc legjobb termékét szimbolizálta: pontosság, elsõ osztályú kiszolgálás és anyagi szilárdság. Emiatt igen nagy meglepetést keltett, amikor az elmúlt héten a Swissair gépeit a reptereken kellett tartani, mivel nem tudták kifizetni a benzinszámlákat és a reptéri illetékeket. A Neue Zürcher Zeitung ezt az eseményt a svájci gazdaság "legfeketébb napjának" nevezte. A baj okozója a nem átgondolt terjeszkedési stratégia volt. A Swissair bankjai, a UBS és a Credit Suisse egy korlátozott megmentési tervet ajánlott: kivásárolnák a Swissair regionális társaságát, a Crossair-t 160 millió dollárért, és egy hasonló összeget kölcsönöznének, hogy folytathassa tevékenységét. A kormány is a Swissair segítségére sietett 270 millió dolláros veszélyt elhárító segéllyel. Egy nappal késõbb a belga nemzeti légitársaság, a Sabena is csõdöt jelentett. A holland légitársaság, a KLM és a spanyol Iberia is ezres nagyságú elbocsátásokat jelentett be. További kis társaságok összecsuklása várható. A bérelt és alacsony költségszintû új társaságok, mint az Easyjet és a Ryanair fognak elõnyhöz jutni, akik elég rugalmasak abban, hogy gyorsan beállnak új útvonalakra, olcsó használt gépeket vesznek és megszerzik az utasokat.

Euro Angliában is? Tony Blair a Munkáspárt konferenciáján arról beszélt, hogy meg kell szüntetni Anglia elszigeteltségét. A jelenlegi Parlamenttõl várja azt a döntést, hogy a szigetországban is vezessék be az Euro-t mint Európa egyetlen pénznemét, amíg a gazdasági feltételek ezt lehetõvé teszik.

Privatizáció Pakisztánban.Pakisztán befagyasztotta az 1 milliárd dollár értékûre becsült privatizációs programját. Ebbe beletartozott volna kilenc olaj- és gázmezõ eladása. A felfüggesztés oka az Afganisztán elleni háború, melynek Pakisztán az egyik szomszédja.



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>