CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. október 11., csütörtök 12:43


Szombathelyi Friss

Élettel teli, érdekes napok

Szombathelyi Friss


A cím akár új lapot takarhatna - de nem teszi. A Heti Frissítő ellenben már tényleg újság. A Berzsenyi Dániel Főiskola Hallgatói Önkormányzatának hetilapja. A 2001. október 9-i az 5. évfolyam 136. száma. Szemelgessünk belőle! Akit netán nem érdekel, mi zajlik a főiskolán, kérem, ne kattintson el erről a cikkről, mert egyrészt már ebben a lapban beharangoznak egy intellektuális csemegének ígérkező eseményt, mely egy napjainkban igencsak az érdeklődés homlokterében álló témában rendeztetik - azután pedig a Savaria Fórum című ingyenes önkormányzati hetilap eseményajánlójából, híreiből válogatok.

A Heti Frissítő igyekszik minél több hallgatóban tudatosítani: október 17-én Hallgatói Küldöttgyűlés lesz, szíveskedjenek lehetőleg sokan megjelenni, hiszen érdekeik érvényesítésének egyik lehetőségét szalasztják el, ha nincsenek ott. Márpedig, sajnos, alig-alig "mozdulnak rá" a diákok ez eseményre - sőt, az egyik riportösszeállítás tanulsága szerint: van, aki azt sem tudja, mi az a HKGY (Hallgatói Küldöttgyűlés - a szerk.). Nézzük, hogyan jelenik meg ez az újságban: "Hallgatói Küldöttgyűlés Teérted! - Minden évben, ősszel plakátok és hirdetések tömkelegét zúdítják ránk. Bolygó Hollandiként keringő, szakképviselők után kutató Választmányi Bizottsági tagok zargatják kérésükkel az órára igyekvő, esetleg órán tartózkodó hallgatókat, minket. A kérés egyszerű: szánjunk az életünkből pár órát arra, hogy képviseljük saját érdekeinket." Bizony, a részvételtől, a határozatképességtől már itt, diákszinten is sok minden függ, hiszen a döntések újabb hónapokra befolyásolják a hallgatók életét. /Például azt is, hogy minél hamarabb legyen pénz a kártyán... - értsd: a tanulmányi eredmények és a megítélhető ösztöndíjak összefüggéseit./

Az A/5-ös méretű lapocskában nincs oldalszámozás, úgyhogy önszorgalomból állapítottam meg a helyet: a 6. oldalon található az az információ, amelyben a bevezetőben írtam - hír arról a bizonyos intellektuális csemegének ígérkező eseményről. Íme!

A globalizáció végnapjai?

Október 18-án este 6 órakor a Védegylet a fenti címmel vitaestet rendez a Művészetek Házában. A Védegylet szerint a globalizáció a fő okozója a fenyegető ökológiai katasztrófának, a túlnépesedésnek és a társadalmi ellenőrzéstől független, multinacionális cégek, szervezetek elhatalmasodásának. A tudományos vitákon túl a Védegylet akcióival, előadásaival, jogi lépéseivel, tanácsadó szolgáltatásával is hozzájárul álláspontja érvényre juttatásához.
Ha van véleményed a globalizációról (vagy még nincs, de szeretnéd, hogy legyen), gyere el és szólj hozzá a vitához.

A vita résztvevői:

Lányi András - író, Feiler József - környezetpolitikai elemző, Karátson Gábor - festőművész, író a Védegylet részéről (neki kb. egy éve volt kiállítása éppen itt, a Művészetek Háza Pincegalériájában; Goethe Faust-jához készült képeit mutatta be - a szerk.); Pogátsa Zoltán - tanársegéd, Sümegi István - adjunktus opponensek a BDF Európa Tanulmányok Központ részéről. A vitát vezeti: Varga Attila.

Szeretettel vár:
a Védegylet (1051 Budapest, Vörösmarty tér 1. Tel.: 06/1/317-64-82)

Sietek hozzátenni: EZ NEM FŐISKOLAI RENDEZVÉNY. Épp csak a főiskolai lapból vettem a meghívó idézetet. Egyéb városi fórumon szintén közzétették a hírt (természetesen nem szó szerint így), szóval: akit érdekel a téma, próbáljon arra az időre pár szabad órát biztosítani magának, hogy ott tudjon lenni; esetleg érveinek, ellenérveinek nyilait is "hegyezgesse" ki addigra /a tűhegyes "nyíl" végének méregbe mártásától azért tartózkodjék, ha lehet.../.

Egyéb hírek Szombathelyről a Savaria Fórum alapján

Meghívó található a 2. oldalon. Hírül adja, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2001. október 12-én (pénteken) 11 órai kezdettel rendkívüli ülést tart a Városháza házasságkötő termében. A nyilvános ülés napirendje:

1. Javaslat az Önkormányzatok által fenntartott közművelődési intézmények racionalizálására

2. A szombathelyi termálfürdő fejlesztési koncepciója

3. A történelmi régészeti városrész koncepciója, megvalósításának lehetőségei

4. A Sportligetben építendő létesítményekhez kapcsolódó közműépítési munkák beruházási javaslata

5. Javaslat az Önkormányzat 2001. évi költségvetétében meghatározott út-híd karbantartási előirányzat tételes felosztására.

Nézzünk pár "párt"-os szót is Szombathelyről! (A Savaria Fórum 4. oldalán olvashatókból kivonatoltam.)

Esélyt és kiszámíthatóságot! Tóbiás József országgűlési képviselő (az MSZP országos elnökségének, a Tízek Társaságának tagja, a FIB elnöke) szombathelyi sajtótájékoztatója a felsőoktatási intézmények helyzetéről - idézet a SaFó-ból : "Az MSZP a jövőben eltörölné a felsőoktatási intézményekbe történő felvételit, növelné a kollégiumi férőhelyek számát, és kiszámíthatóvá tenné a diákhitelek kamatait".

"Regionális gyűlés alakult - Az SZDSZ Új Generáció tagozata másfél éves működése során összegyűjtötte a szabad demokratákkal szimpatizáló fiatalokat. Ennek eredménye, hogy a 2002-es választásokon az SZDSZ 176 képviselőjelöltje közül legalább tízen az új generáció köréből kerülnek ki."

Megalakult a MIÉP Ifjúsági Tagozata (értsd: Szombathelyen - a szerk.) "Célként a magyar nemzet értékeinek szolgálatát, a gazdasági fejlődés előmozdítását és erkölcsi értékeinek fejlesztését jelölték meg. Tagjaikat olyan fiatalok közül toborozzák majd, akik szívükön viselik a nemzet sorsát, és keresztény-nemzeti gondolkodásúak."

Ennyit a pártokról.

Október 10-12. - VI. "Egészség-hét" - kérem, nézzék el nekem, hogy erről részletesen nem számolok be, a SaFó 8. oldala "apróra" közöl minden rendezvényt, helyszínt és időpontot. Véradás, előadások rákról, fertőzésekről, családtervezésről stb., stb., a záróelőadás pénteken 16.00 órakor lesz a Polgármesteri Hivatal I. emeleti dísztermében (Kossuth Lajos u. 1-3.) - az előadó: Prof. Dr. Czeizel Endre orvos genetikus.

Szintén a héten zajlik a Szombathelyi Őszi Vásár kiállítás- és rendezvénysorozata az Oladi Művelődési Központ termeiben és területén. Autókiállítás is gazdagítja az eseményt, melyre október 10-14-éig látogathatnak el az érdeklődők 10.00 és 18.00 óra között. A belépőjegy 200 (vásár) és 100 (autókiállítás) forint. Pénteken CSEH-NAP van, Zlin város és régió bemutatkozik. Szombaton 15.00-kor pedig Zalatnay Sarolta a sztárvendég. A vásáron immár hagyományosan VÉRADÁS van.

Ha itt járnak, ne feledjék megkeresni a nagy forgatagban a Műhold- és földközelben témát egyaránt felölelő képzőművészeti bemutatót, melyről egy cikkecske így ad hírt a SaFó-ban.

"Nagy Csaba képzőművész arcát fehérre maszkolta, fekete vonalakból kontúrokat rajzolt, s csak ezután köszöntötte a kiállítás vendégeit. Büki Zsuzsanna és Szentes Ottokár képzőművészek tárlata múlt héten nyílt meg az Oladi Művelődési Központban.
- A térképek mindennapi életünkben azt a biztos pontot segítenek megtalálni, amelyet útkeresés közben szinte mindennap kutatunk - mondta képeit magyarázva a művésznő. Képkeretek, négyszögek, a Föld rétegei: magukban hordozzák a reneszánsz, a barokk, a rokokó stílusjegyeit. A vegyes technikával készült alkotások nemcsak úti élményeket, hanem a művésznő által szeretett irodalmi világot is megörökítik. Büki Zsuzsanna szereti madártávlatból nézni a dolgokat, talán ezért is tűnik úgy, mintha az életből kiragadott egyszerű földi pillanatokat műholdról alkotta volna, kellemes pasztellszínekkel.
Szentes Ottokár egyéni művészetét a térhatás, a számtalan technika ízléses és meglepő alkalmazása jellemzi.
- A véletlennek köszönhetem stílusomat: évekkel ezelőtt a házunk ajtaja előtt - kulcsot keresgélve - a fűre tettem a vásárolt síküveget. Az a csodás világ, amit akkor az üveglap alatt láttam, meghatározta további művészetemet - foglalta össze alkotásait summásan Szentes Ottokár.
A tárlatot november 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők" -

ÉS AZ ÉRDEKESSÉGEK MÉG NEM ÉRTEK VÉGET.

Számomra igazi csemege volt a SaFó hátlapján két hirdetésbe foglalt hír.

1. Bármilyen egészségi problémánkkal kapcsolatban ingyenes tanácsadással vár minket egy kínai természetgyógyász-nő egy gyógynövény-szaküzletben csütörtökönként 14-16 óráig.

2. Megnyílt Szombathely első Áruháza az Interneten, ahol végre MINDENKINEK saját kirakata lehet! (Ha kérik, Kedves Olvasóim, magán-e-mailben azt is megírom, mi a nevük, hol a helyük a neten - most inkább nem, nehogy a reklám-törvény ellen vétsek valamit...)

Köszönöm, hogy elolvasta a Szomszédvár legújabb híreit! Amennyiben Szombathelyre látogat, kellemes, eredményes tartózkodást kíván Önnek:

- gyöngyös -