CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. október 11., csütörtök 16:11


Soproni Konferenciaközpont

Teljes körű építésügyi minőségellenőrző vizsgálat

Soproni Konferenciaközpont - teljes körű építésügyi és minőségellenőrző vizsgálat

Várhatóan november közepére készül el az Építésügyi és Minőségellenőrző Intézet jelentése, amely a jövő héten kezdődő helyszíni feltárások eredményeinek birtokában bővebb és pontos információt ad a soproni Konferenciaközpontnál a napokban történt baleset okairól és arról is, hogy a szerkezet-megerősítési munkák mennyivel növelik a beruházási költségeket.


A leszakadt álmennyezet jelenlegi állapota

Az ÉMI vizsgálat során az épületszerkezet felülvizsgálatát a statikai állapotot ellenőrzése követi - mondta el Kerekes Attila, a kivitelező Stettin Hungária Kft. ügyvezetője, aki úgy véli, hogy a szükséges szerkezetmegerősítések ugyan fékezik a munka menetét, de ezzel együtt a műszaki átadás jövő év júliusi határideje tartható. A kialakult helyzetben - több mint 2800 négyzetméter álmennyezet lebontása és újjáépítése okán - a költségvetés mindenképpen jelentősen, akár több tízmillió forintos összeggel is módosulhat. A kivitelező cég ügyvezetője, akárcsak Khaut András, a FÉSZ képviselője úgy gondolja, hogy az egyébként igen szerencsés kimenetelű baleset - amely ugyan jelentős anyagi kárt, de személyi sérülést nem okozott - anyagfáradás miatt következett be és amiatt, hogy készítésekor - a 60-as években - nem rozsdamentes rögzítést alkalmaztak a helyszínen öntött gipsz álmennyezetnél.

Az sem kizárt, hogy a teljeskörű ÉMI vizsgálat egyéb olyan épületszerkezeti gondokat is feltár, amelyek a felújítás menetét további munkálatok beiktatásával bővíthetik. Ezek elvégzése - akárcsak a - valószínűleg korrózió okozta - álmennyezet leszakadása miattiak most már a kivitelező felelőssége, ám a költségeket a tulajdonosnak, valamint az építtetőnek kell majd viselnie.


Kerekes Attila, Nyerges Ferenc, Khaut András, dr. Szájer József



A mai nap folyamán a történtekről, valamint a felújítási munkák stádiumáról a helyszínen tájékozódott dr. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője, aki a megbízó Pro Kultúra Kht. ügyvezetője Nyerges Ferenc, a kivitelező képviselőinek jelenlétében a soproni Konferenciaközpont építése kapcsán szerzett tapasztalatairól, illetve a Széchenyi Terv kapcsán más fontos, Sopront érintő kérdésekről sajtótájékoztatót tartott.