CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. október 12., péntek 15:01


Az országgyűlési képviselő csöngetett be

Látogatás a Kossuth u. 22-ben

Látogatás a Kossuth u. 22-ben

Érthető, hogy igen meglepődtek a Kossuth u. 22. szám alatt lakók, amikor október 11-én, a délutáni órákban dr. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője csöngetett be lakásukba. A sajtó képviselőinek kíséretében érkezett látogató a több, mint két hónapja beköltözött lakásbérlők örömei, gondjai felől érdeklődött.

Nagy Tiborné elmondta, hogy ők hét évi várakozás után négy kisgyerekkel költözhettek az albérletből a 44 négyzetméteres lakásba, amellyel érthetően elégedettek, de Szájer József érdeklődésére számos, a beköltözés után jelentkező problémát - beázás, penészedés - is felsoroltak a lakók.
Dr. Szájer József a helyszíni tapasztalatok kapcsán elmondta, hogy a Széchenyi Terv egyik fontos eleme az otthonteremtési program, amelynek egy később induló részét képezi a szociális bérlakás program. Ez utóbbi szükségességét az indokolta, hogy egyrészt nagyon sok településen, így például Sopronban is, az eladások következtében már beteltek a korábban létező szociális bérlakások, másrészt, hogy gyakorlatilag Magyarországon az elmúlt 10-12 esztendőben nem épültek önkormányzati bérlakások.
- Sopronban szerencsések vagyunk - jelentette ki az országgyűlési képviselő, mert az önkormányzat elnyert egy a Széchenyi Terven belül beadott pályázatot, és ennek eredményeképpen épülhetett a Kossuth Lajos utcai huszonnyolc önkormányzati bérlakásos épülettömb.
Miután a bérlakások megvalósításához az önkormányzatnak is hozzá kellet tennie a saját részét, dr. Szájer Józsefnek része volt a kedvező elbírálást elősegítő pályázati feltételeket legjobban teljesítő pályázat megvalósulásában.
A politikus elmondta, hogy miután a 12 év alatt tartott fogadóóráin a hozzá fordulóknak csaknem a fele lakásgondokkal kereste őt meg, így folyamatosan érzékelhető volt, hogy a magas ingatlan- és albérleti árak is indokolttá teszik, hogy Sopronban megoldást nyerjen a szociális bérlakáshoz jutás.
Dr. Szájer József kijelentette, hogy a Kossuth Lajos utcai önkormányzati bérlakások megvalósulása a helyi lakásgondok megoldásának első lépése. Lépésről lépésre lehet majd a szociális bérlakások iránt mutatkozó igen nagyszámú igényt kielégíteni.
A tervek szerint felmérik annak lehetőségét, hogy Sopronban újabb - a Táncsics utcában két, egy 26 és egy 78, illetve a Hátulsó utcában 43 lakásos önkormányzati bérlakás építésére kerülhessen sor.
A Kossuth u. 22. szám alatti lakók által felvetett problémákról szólva az országgyűlési képviselő elmondta, hogy azokat igyekszik közvetíteni az illetékes szerveknek.