CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. október 12., péntek 23:40


Grüss Gott

Stájerország tartományfőnöknője idén már harmadszor látogatott Szombathelyre. Október 12-én kiállítást nyitott meg.

Grüss Gott


A Vas Népéből így értesülhettek előzetetesen az eseményről az olvasók:

"A Pannon ősz 2001 programsorozat része az a kiállítás, amely Herline Almer festőművész, tanácsos munkáiból nyílik pénteken (okt. 12. - a szerk.) délután 6 órakor az MMIK Médium Galériájában. Köszöntőt mond Markó Péter, a megyei közgyűlés elnöke, az alkotót dr. Willibald Rodler kanonok (Graz-Seckau egyházmegye) méltatja. A tárlatot megnyitja: Waltraud Klasnic, Steiermark tartományfőnöke."

Hamarabb odaértünk, s kihasználtuk a jövés-menést, készülődést, elkezdtünk körbejárni a két teremben; ízlelgetni az 1937-ben Grazban született alkotó képeit. Akvarell, olajpasztell, olajfestmény és vegyes technika is látható. Alapvető téma a táj, az otthoni táj. A másik nagy kör filozófikus, elvont mondanivalójú alkotás. Az élet fája, A tudás fája, A próféta - ilyen címeket hordoznak.

Nagyon érdekes, elgondolkodtató, szép műveket láthat az érdeklődő a falakon. Fa, fa, fa. A tájképeken is ott van, kiemelten, előtérbe kerülőként, de "egyszerű" tájalkotóként is. A spirituális műveknél már abszolút főszereplő.

Az énekkar kapott hangot, amikor egy-egy etáp véget ért, azaz a megnyitón megszólaló személyiségek elmondták méltató, elismerő, a műveket figyelmünkbe ajánló szavaikat. Szólalt meg a vegyeskar előadásában angol song, német népdal, az esemény végén pedig afrikai dalokat énekeltek dob kíséretével. Meg is tapsolta őket lelkesen mindenki.

Amikor véget értek a megnyitó beszédek, elhangzott az utolsó énekhang is, s a termet betöltötte a képeket sétálgatva, előbbre, hátrább lépve nézegetők beszélgetéséből szövődő középerős zsivaj, a tartományfőnöknő elvegyült a tömegben, odalépett ide is, oda is, osztrák vendéghez, magyar tárlatlátogatóhoz egyaránt, s kedvesen Grüss Gott-ot mondott, váltott néhány szót, majd továbbhaladt. A megnyitóban a művésznő megcsillogtatta humorát, azt mondta: köszöni, hogy ennyi Almer-fan (Almer-rajongó) gyűlt most itt össze. (Nos, ha eddig nem lettünk volna azok, most nagyon valószínű, hogy azzá válunk). Az életfa a napból nő. A téli táj finom színei... Az izlandi vidék, az írországi látványok művészi megörökítése! A fák, amint élnek, gondolkodnak, sőt, egyenesen filozofálnak előttünk Herlinde Almernek köszönhetően... Az élet kapujából pedig egy halacska úszik elő....
A szomszédos terembe átkalauzolt közönség addigi zsongása falatozásba csendesült. A változatos, finom szendvicsek, pogácsák után a vörösbor, fehérbor mellett aztán újból felerősödött a szép számú egybegyűlt hangja. A zenészek színes mellényei mosolyt csaltak az ember arcára - amikor itt is, ott is feltűntek közöttünk. Most már ők is "csak" a megnyitó nézelődői, a vendéglátók ételének, italának kóstolói voltak. Nívós előadásukkal azonban bizonyították: nem amatőr e jókedélyű, nemeslelkű közösség.

"Hát! Ezt kár lett volna kihagyni!" - sóhajt fel elégedetten egy könyökkel is megáldott látogató. A könyöknek az én testemen át volt szándéka utat törni magának... "Nagyon szép az a fa" - mondta egy szombathelyi szakmabeli a távolba révedőn, elgondolkodón. Márpedig a komoly elismerés mindig a kolléga pozitív véleménye.

Nem lehet akadály két órányi autóút, hogy a Jövő régió e két városa, Graz és Szombathely ne szője egyre szorosabbra kapcsolatait - állapította meg Steiermark tartományfőnöke, Waltraud Klasnic egy helyütt a megnyitó beszédben. Csak igazat adhatunk neki! Ugye?

- gyöngyös -