CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. október 15., hétfő 14:35


Az Ikva Rádió hírei

Civitas Hírmagazin

Október 19-ig minden délután rendkívüli osztályfõnöki óra keretében várják a Plaza Galériába a fiatalokat, szülõket és osztályfõnököket egy kötetlen beszélgetésre a drogokról, a drogfogyasztás hatásairól, a megelõzésrõl és a segítségnyújtásról. A beszélgetéseket minden alkalommal szakember vezeti.

A Magyar Vöröskereszt Területi Szervezete véradásra várja Fertõszéplak lakóit ma 16.00-tól 19.30 percig a helyi általános iskolában. Csütörtökön 8.00 és 14.00 óra között a Soproni Rendõrkapitányság, a Tûzoltó parancsnokság, a Határforgalmi Kirendeltség, a Soproni Ruhagyár és a CIVIS Pince Baráti Körének tagjait várják véradásra a Területi Vérellátó Intézetben. Ugyanezen a napon a rendészeti szakközépiskola 100 hallgatója is véradáson vesz majd részt a vérellátó állomáson.

Ingyenesen tanulhatnak japánul a soproniak Komatsu Yuka tanárnõtõl. A japán hölgy ma 17.30-kor várja a 14 évesnél idõsebb érdeklõdõket a Széchenyi Gimnázium 19-es tantermében.

Az ünnepek miatt módosul a városi könyvtár nyitva tartási ideje. Október 20-án és 27-én szombaton 10.00-tõl 18.00 óráig várják az olvasókat. Október 23-24-én, valamint november 1-tõl 4-ig a könyvtár zárva tart.

A Millennium tiszteletére megjelent Hegykõ község monográfiája. A kiadványt Kovácsné Szemes Ibolya tanárnõ és Völgyi János polgármester szerkesztette.

A 13. Bécs-Budapest Szupermaratoni Futóverseny t rendezik október 19-23-a között, Sopront is érintõ útvonalon. Dobor Dezsõ sajtófõnök az Ikva Rádiónak elmondta, hogy a 350 km-es verseny résztvevõi 19-én este érnek Sopronba, és 20-án reggel indulnak tovább Gyõr irányába.

Megkezdõdött a napokban a fertõdi Esterházy-kastély állagvédelme. A kastély-rehabilitációs programot megelõzõ legsürgetõbb munkálatokra 150 millió forint áll rendelkezésre. Kijavítják és újrafestik a múzeumi rész nyílászáróit; a mûemlék-épületegyüttes alagsori, évszázados vízhálózatának cseréjére, valamint tetõzeti munkákra is sor kerül.

A Mária Dorottya Evangélikus Szabadegyetem keretében dr. Vitális György, a földtudomány kandidátusa tart elõadást október 18-án, csütörtökön délután 4 órától Selmecbányától Sopronig címmel. A programnak a Líceum színházterme ad otthont.

Nehéz helyzetben van a soproni kórház, melyek okai a finanszírozási változások, fõépületben bekövetkezõ, egyre gyakoribb meghibásodások és a kihasználatlanság. Dr. Gimesi Szabolcs polgármester elvileg lehetségesnek tartja a privatizációt, de azt alapos vizsgálatnak kell megelõznie.

Szirmai Albert: Mágnás Miska címû operettjének premierjét nézheti meg a soproni közönség október 20-án, szombaton 19 órától a Petõfi Színházban. A felhõtlen szórakozást nyújtó darabot Mikó István rendezi.