CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2001. október 15., hétfő 18:52


A napokban oly sokat emlegetett antraxot a Bacillus anthracis okozza.

Röviden a lépfenéről

Ez a baktérium a bõr, tüdõ és az emésztõrendszer fertõzésére képes.

Az antrax rendkívül fertőző, gyakran végzetes betegség.
Állatokról, fõleg marhákról, kecskékrõl és juhokról terjed az emberre. Nyugvó formái, a spórák évtizedekig képesek fennmaradni a talajban és állati eredetû anyagokban, legyen az akár gyapjú is.

Az emberi fertõzés az esetek többségében a bőrön keresztül történik, szennyezett hús fogyasztása vagy a spórák, illetve baktériumok belélegzése is fertőzéshez vezethet.
Lappangási ideje 12 órától 5 napig terjed.

Az antraxos bõrfertõzés

Bõrfertõzés esetén, kezdetben a bőrön növekvõ vöröses-barna kiemelkedés látható. A duzzanat hólyaggá alakul és megkeményedik, középen megrepedve tiszta folyadékot ereszt, majd fekete vart ("pokolvar") képez.
Az érintett terület nyirokcsomói megduzzadhatnak, melléktünetként izomfájdalom, fejfájás, láz, hányinger és hányás jelentkezhet.
Az antraxos bõrfertõzés gyógyszere a penicillin injekció.

Tüdő-antrax

Tüdõ-antrax régies nevén: a gyapjúválogatók betegsége a baktérium spóráinak belélegzése révén keletkezik. A spórák a tüdõ-körüli nyirokcsomókban elszaporodnak, majd azok szétesve a fertõzést a mellkas szomszédos régióiba is eljuttatják. A tüdõkben és a tüdõk és a mellkasfal közötti résben fertőzött folyadék képzõdik.
A tünetek kezdetben az influenzáéhoz hasonlóak, azonban a láz csillapíthatatlan, néhány napon belül jelentkező nehézlégzés a keringés összeomlását eredményezi, melyet kóma követ. Nem ritka az agy és az agyhártyák fertőződése is. Az idejében megkezdett kezelés mellett az antrax e formája majdnem mindig végzetes.
Tüdõfertõzések esetében penicillin intravénás adása szükséges. Egyéb antibiotikumok is használhatók.

A gyomor-bél (gasztrointesztinális) rendszer antraxa

A táplálékkal a gyomorba jutott baktérium a bélfalba fúródva, erõs vérzést és szövetelhalást kiváltó mérgezõ anyagot (toxint) termel. A fertõzés a véráramba jutva, végzetes lehet.

A kulcsszó a gyorsaság!
A kellő idejében felismert antrax antibiotikumokkal hatásosan kezelhető.

-na-