CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. október 15., hétfő 20:21


Sopron lehetne az emlőrákszűrés centruma

Miniszteri vizit

Erzsébet-kórház: miniszteri vizit
Sopron lehetne az emlõrákszûrés centruma

A magyar egészségügy zászlóshajója a soproni Erzsébet-kórház. Ám vizitálásom célja nem csupán az intézmény szépségeivel, hanem a gondjaival való ismerkedés. Meglátásom, hogy a nagyszerû menedzsmenttel mûködõ kórháznak regionális, sõt országos viszonylatban egyaránt nagyobb a teherbíró képessége annál, amit jelenleg kihasznál - mondta soproni látogatásán Mikola István egészségügyi miniszter.
A látogatást követõ sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az egészségpolitika új stratégiájának elvárása: betegekkel megtölteni az intézményt. A rövidesen a parlament elé kerülõ törvénytervezetben leírtak értelmében, a fenntartó döntésével megegyezõen a soproni kórház a jövõben non-profit gazdasági társasági formában modellértékû lehet az országban - hangsúlyozta Mikola István, aki régi adósságát törlesztette soproni villámlátogatásával.
Az egészségügyi miniszter megtekintette a volt gyermek-, fül-orr-gége, szemészeti osztály helyén emelkedõ új tömböt, ahol a gyógyszertár, a patológia, a mellkasgyógyászat, a hospice részleg kap helyet. Járt a legutóbb átadott épületszárny szemészetén, ahol dr. Cseke István osztályvezetõ fõorvos adott tájékoztatást a mûtéti beavatkozások számszerûségérõl, az átlagon felüli  mûszerezettségrõl. A miniszter a lábadozó betegektõl afelõl érdeklõdõtt, hogy érzik magukat a korszerûen felszerelt, kényelmes és otthonos szobákban. Dr. Vargha Péter fõigazgató-fõorvos, dr. Gimesi Szabolcs polgármester és kísérete ezután a központi épület radiológiai osztályára, majd a szülészetre kalauzolta a minisztert, aki ezt követõen tájékoztatta a média képviselõit a rendhagyó fõorvosi értekezleten elhangzottakról.
Az egészségügyi tárca és a tulajdonos önkormányzat anyagi támogatásával az Erzsébet-kórház  egyik kiemelt bázisa lehet az országos szûrõprogramnak. A mûszerezettség, az orvosok az asszisztencia együtt alkalmasak arra, hogy a gyanús eseteket kiszûrjék, illetve a szükséges beavatkozásokat helyben elvégezzék. A fenntartó és a kórház vezetésének reális, megvalósítható elképzelései vannak a mostanáig mostoha körülmények között mûködõ mentõállomást felváltó új létesítménnyel kapcsolatban. Ez ügyben elsõdleges cél, hogy a mentõállomás központja a kórház területén, de legalább a közelében legyen. A miniszter az ápolói bérek emelésével kapcsolatban elmondta: országos viszonylatban, a 120 ezer egészségügyi szakdolgozóból 40-50 ezer munkavállalót érint az intézkedés.
A tervezet szerint a folyamatos munkarendben dolgozó ápolók, mentõápolók, a diplomás ideg- és elmeápolók, mentõtisztek, szülésznõk, csecsemõ- és gyermekszak-, valamint a segédápolók munkahelyi pótléka havonta 8-10 ezer forinttal emelkedne. A bérkorrekció végrehajtásához a kormánynak 10 milliárd forintot kell a közeljövõben megszavaznia.

Török M.