CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2001. október 18., csütörtök 22:59


Milyen legyen a Várkerület a jövőben?

Milyen legyen a Várkerület a jövőben?

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara érzékelve, hogy Sopron fő útvonalán, a Várkerületen az üzletek és a vendéglátóegységek forgalma nagy mértékben csökkent, kezdeményezte a város önkormányzatánál a Várkerület gazdasági élénkítésének megtárgyalását.
A város vezetőtestülete decemberben napirendre tűzi a témát, ezért a kamara szervezett fórumot szervez a Várkerület jövőjéről a Pannónia Med Hotelben a vállalkozók véleményének meghallgatására és ötleteik összegyűjtésére - mondta Horváth Vilmos, a kamara elnöke.


Kuslits Tibor városi főépítész és Horváth Vilmos a városi kamara elnöke

A fórum vendége Kuslits Tibor, a városi főépítésze bevezetőjében kifejtette, hogy ő is úgy látja: a Várkerületet és a Belvárost újra élettel kell megtölteni. Van már erre jó példa: a Templom utca közepe.
Szerinte új szemléletre van szükség: biztosítani kell, hogy a város érdeke, a lakosság érdeke és a fejlesztéshez szükséges tőkével rendelkező vállalkozók érdeke egymásra találjon. A város vezetésének ki kell dolgozni a fejlesztés elveit és ki kell jelölni a befektetési területeket. Ezek kidolgozása most van folyamatban.
A szépszámmal jelenlévő vállalkozó, akiknek többsége hozzászólt a témához, örömmel fogadta a vállalkozások érdekeit figyelembe vevő új szemléletet és sok javaslattal járult hozzá a fejlesztési elvek kidolgozásához, a téma önkormányzati megtárgyalásához.

Dr. Szilágyi László szerint, ha élővé akarjuk tenni a Várkerületet és a Belvárost ("a kettő egy egységet képez!"), akkor a vevőknek, a turistáknak minél hozzáférhetőbbé kell tenni a termékeket és szolgáltatásokat
Börzsei Miklós az igényes, minőségi szolgáltatás megteremtését szorgalmazta a Várkerületen és a város magjában, mert - szerinte - csak így lehet vonzóvá tenni a város belső "ékszerdobozát".
Birkás József alapvetőnek tartotta a Várkerület vonzóvá tétele szempontjából a járdák és az útburkolatok hiányosságainak megszüntetését. Sok hozzászóló foglalkozott a zöld, virágos felületek növelésének és a parkolási feltételek megteremtésének fontosságával, a parkolóházak építésével. Volt aki az információs táblák telepítését, volt aki a nagyobb marketinget szorgalmazta.
Horváth Vilmos kamarai elnök megigérte, hogy fórumnak folytatása lesz, ha az önkormányzat elkészíti a fejlesztés konkrét tervét.

K.J.