CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2001. október 18., csütörtök 23:14


A Kereskedelmi és Iparkamara hírei

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara hírei:

Új szabályok az árazásra

    Szeptember 1-től - az EU-követelményekkel összhangban - új szabályok vonatkoznak az áruk árának feltüntetésére. A Gazdasági Minisztérium 7/2001. (III. 29.) GM-rendelete megköveteli, hogy a terméken, vagy ha ez értelmetlen, akkor a mellette kifüggesztett árjegyzéken az egységár rögzítését a mértékegységgel együtt. Elegendő árjegyzéken feltüntetni az árat különösen az 50 grammnál, 50 milliliternél vagy 5 centiméternél kisebb csomagolású vagy méretű, az automatákból árusított, illetve a csomagolatlan termékek, továbbá az úgynevezett különleges ajánlatok esetén.
    A rendelet megköveteli ömlesztett árun az egységár feltüntetését a mértékegységgel együtt. Nem kell viszont feltüntetni a kisméretű vagy csomagolású, az aututomatákból, vagy egy csomagban lévő, készletben árusított, valamint a különleges díszcsomagolású s bizonyos élelmiszerek esetén az ételek készítéséhez egy csomagban összeállított árukon.
    Az új szabályozás értelmében a szolgáltatás díját, annak helyén, jól látható módon kell feltüntetni. Ha a szolgáltatás jellege miatt nincs mód a tarifa feltüntetésére, annak mértékéről a szolgáltatás megkezdése előtt kell tájékoztatni a fogyasztót.
    Azokban a reklámokban, amelyekben szerepel az árueladási -a jogszabályban foglalt feltételekkel -, fel kell tüntetni az egységárat is. Különleges ajánlat reklámjában elegendő a fogyasztó által az ajánlat alapján fizetendő eladási árhoz tartozó egységár feltüntetése.
    A rendelet hatálya nem terjed ki a vendéglátásban és közétkeztetésben előállított élelmiszerek helyben fogyasztással, vásárlással és házhoz szállítással történő értékesítésére, továbbá ingyenes minta, áru átadására sem. Ugyancsak nem érvényes a rendelet a régiségek és a műalkotások árusításakor és árveréskor, ha az értékesítendő áru kikiáltási árát az árverési tájékoztató tartalmazza.
 

ÉDÁSZ minősítő tanfolyam villanyszerelőknek

    A szakmabelieknek számára már jóideje tudott, hogy az ország területén működő áramszolgáltató cégek - egy, a kamarákkal megkötött megállapodás alapján - csak olyan villanyszerelő kivitelezést végző egyéni vállalkozókkal és társas vállalkozás szakembereivel létesítenek partneri kapcsolatot, akik elvégeznek egy minősítő tanfolyamot, valamint sikeresen leteszik a tanfolyamot követő vizsgát.
    Az eredményesen vizsgázó szakemberek adatai ezután bekerülnek az Elektromosipari Szakvállalkozók nyilvántartásába, arcképes igazolványt kapnak, és az áramszolgáltató cégek őket ajánlják az építőipari kivitelezési szolgáltatást igénybe vevőknek. A nyilvántartásbavétel elsődleges célja a szakmai szinvonal és a megbízhatóság, valamint a szolgáltatás minőségének növelése.
    A fentiek jegyében szervezte meg 25 fő jelentkező számára a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara az ÉDÁSZ Rt. területi igazgatóságával közösen a következő minősítő tanfolyamot október 29-30-ra a kamara székházába (Sopron, Deák tér 14.). A tanfolyamra még lehet jelentkezni. További felvilágosítást ad: Mechle Károly (tel.: 99/523-581).
  K.J.