CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2001. október 19., péntek 11:18


Itt az ezévi legnagyobb ponty

Októberi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász- társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg e-mailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

OKTÓBERI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

A következő ponty az idén fogott eddigi legnagyobb!

Hajnal Tibor nagykozári horgász június 23-án a Pécsi-tavon elmélkedett azon, hogy de jó lenne valami szép halat fogni! Reggel nyolckor már bedobta a 0,30-as főzsinórján levő 0,27-es előkére horgon a mézes kukoricát. Eleinte kárászok élvezték a finom ízeket. Mindez délután három óráig tartott (még mondja valaki, hogy a horgászok nem türelmes emberek!), amikor a kapásjelző gyorsan rátapadt a botra és a megakasztott hal első kirohanásában mintegy 60-70 m zsinórt húzott le. A megállítás után még egy jó fél óráig fárasztotta egymást horgász és hal. Megint a hal fáradt el hamarabb, felfeküdt a vízre és a szomszéd horgász, Reisz Róbert szákolta meg. A mérleg 23,50 kg-ot (84/84 cm) mutatott. A pikkelyminta szerint 18 éves volt ez a remek hal. Nagy szerencséje volt, hogy eddig elkerülte a mézes kukoricákat!

HARCSA

Kormos László hegyeshalmi horgász a hegyeshalmi bányatóban horgászott július 11-én hajnalban. Pontyra csalizott horgát figyelte és 5 órakor erős kapása volt. Azt hitte élete nagy pontyát akasztotta meg és 70 percig fárasztották egymást. Amikor a fáradó, partközelbe kerülő majd 2 m-es harcsát meglátta, akkor jött rá, hogy ha nem is élete pontyát, de harcsáját adta neki a sors. Vágóhorog és szák nélkül sikerült a gyönyörű halat partra húznia. Mérlegelésnél 52 kg-ot (198/85 cm) mutatkozott. A tórekord mindössze 1 kg-al több.

AMUR

Végső Zoltán az idei eddigi legnagyobb amurt fogta! A miskolci horgász május 6-án háromnegyed tízkor a nyékládházi Gólem tóban horgászott 0,30-as zsinórja végén felkínált 4 szem vaníliás kukoricával. A rekorder amur nem tudott ellenállni az ingerlő csalinak és ezt erőteljes húzással adta a meglepett horgász tudomására. A bevágás után fél óráig ment a húzás-vonás csónakból, mire a hal megunta a további erőfeszítést és boldoggá tette a horgászt azzal, hogy önként befeküdt a szákba. A mérlegen 26 kg-ot (108/81 cm) nyomott. Éppen elég volt elvinni.

BALIN

Sándor Ferenc bátonyterenyei horgász a Maconkai Víztározón június 24-én délután egy óra után tíz perccel a 0,25-ös zsinórra szerelt fenekező készségén 10 cm-es keszeg csalival akasztotta meg az 5,22 kg-os (71/44 cm) hatalmas ragadozót.

MENYHAL

Az abszolút rekordlistán második menyhalat fogta Pomsár László dunaszigeti 15 éves ifi horgász. Április 21-én este fél kilenckor a Duna szigetközi szakaszán erőteljes kapással hozta izgalomba valamilyen óriás a fiatalembert. Negyedórás erőteljes fárasztás után nagy volt az öröme, amikor szákba terelte 2,98 kg-os (70/37 cm) menyhalat.

TÁVOLI VIZEKEN

MINT AZ INDIÁNOK

Óvatosan és csendesen kell a horgásznak a domolykót becserkésznie. Nyáron különösen félénkek a szép példányok. A sikerhez lopakodó megközelítés, érett technika, a csalik váltogatása és pontos dobása szükséges. A domolykó tehát a horgászni tudók hala! A csali lehet érése idején a cseresznye, kisebb egyéb gyümölcsök, pl. a szőlő éppúgy, mint a szöcske, tücsök, cserebogár, a kolbász vagy a sajtocska. Alacsony vízállásnál, átlátszó víznél a legnehezebb a horgász dolga. Ilyenkor a szárazlegyes horgászat lehet eredményes. Kedvelt tartózkodási helyek a duzzasztók alja és a patak betorkollások, valamint fák-bokrok alatti részek, stb.

LANGESUND MÉLYSÉGEI

Dél-Norvégia előtt ott tanyáznak a kapitális tengeri rablóhalak. Egészen 300 m-es mélységig foghatók az északi menyhalak, a tőkehalak, a ráják, a mélytengeri cápák, a fekete tőkehalak és a félszegúszók. Fárasztásuk olykor az ember fizikai képességének a határát jelentik. A fő attrakciót az északi menyhal jelenti, mivel Európában aligha lehet másutt ilyen nagy példányokat sorozatban fogni. Persze megfelelő felszereléssel, hogy csak a multiplikátoros orsókat és a 0,35-ös sodrott zsinórokat említsük. Képünkön egy 8 kg-os északi menyhal, a legalább 8 kg-os ólomsúly és a világító csali-tintahalak - plasztikból láthatók.

GALÓCAFOGÁS KITARTÁSSAL

A karinthiai Glocknerhof szállodában nem első ízben időzött Jürgen Wirth azzal a céllal, hogy a Drávában megfogja élete galócáját. Az optimális időszak a január 31-én kezdődő tilalom előtti, amikor a nászukra készülő galócák agresszívvé, "kapókedvűvé" válnak. Ha a víz tiszta, polarizált szemüveggel - gyakorlattal - megfigyelhetők a pompás ragadozók. Hősünk január 19-től közel 10 napot töltött a folyó figyelésével és horgászata során több, mint 1000 dobást végzett. Első kapása a kilencedik napon volt, de a száguldó hal elszakította 0,35-ös zsinórját. Másnap fél órás fárasztás után zsákmányolta a képen látható 13 kg-ot meghaladó galócáját.



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>