CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. oktĂłber 20., szombat 11:39


Akinek sok pénze van, figyelje az arany árát

Az arany ára felszökött

Az arany ára felszökött

Van aki ér annyit, mint a testsúlya aranyban? Bizonyára, csak attól függ, hogy kinek? Főleg most, hogy felszökött az arany ára. Nehéz időkben gyakran aranyhoz fordulnak a befektetők. Így történt ez most szeptember 11-e után is, amikor 1 uncia ( 28,3 gr) arany ára 293 dollárra emelkedett és most is 290 dollár felett van. Nézzük meg, hogy kik voltak a világ legnagyobb arany termelői 2000-ben, tonnában kifejezve:

Dél-Afrika 428, USA 355, Ausztrália 296, Kína 162, Kanada 155, Oroszország 155, Indonézia 139, Peru 133, Üzbegisztán 86, Pápua Új Guínea 76.

A Web a személyzeti munkát is segíti. Még a világ legmodernebb cégei is gyakran manuálisan végzik az új szakemberek kiválasztását. Azok a cégek, amelyek a munkavállalók ezreit foglalkoztatják, nem a leghatékonyabb módja így kiválasztani a legmegfelelőbb munkaerőt. Ezen segítendő két holland szakértő 1999-ben kidobta a MrTed-et (www.mrted.com), ami egy alkalmazói szolgáltatásra készült többnyelvű szoftver. Ez lehetővé teszi, hogy a társaságok tisztán digitálisan dolgozzák fel az emberi erőforrással kapcsolatos problémáikat. PC-k segítségével eredményesen kezelik a személyzeti munkát a pályázatok elbírálásától az alkalmazásig. A londoni cég kikölcsönzi a szoftvert az érdeklődő társaságoknak, azután vagy a saját gépükön, vagy a bérbevevőén segítenek a szakértésben. A MrTed az előállítók szerint 30%-kal hatékonyabb és 20%-os megtakarítást jelent. Az eladások január óta hétszeresére nőttek és a múlt héten elérték a 23,2 millió dollárt. Az amerikai piacra most tervezik a betörést.

Autó-gyártók figyelem: eladási csúcs várható. Az amerikai autó-gyártók, mint a Generál Motors, Ford és Toyota azt jósolják, hogy október lesz az év legsikeresebb eladási hónapja. A nulla százalékos kamatú kölcsön fellendítette az eladást, de az elemzők szerint az iparág gondokkal fog szembesülni, amikor a különös lehetőség lecseng.

Európában büntetést kapott a DaimlerChrysler. Az Európai Unió 75 millió dollárra büntette meg a DaimlerChryslert a tisztességes verseny megsértéséért. A vállalat azt tervezi, hogy bírósághoz fordul a büntetés mérséklését kérve.

Szabad a böngészés. Az amazon.com bevezetett egy új szolgáltatást, ami lehetővé teszi, hogy a web oldalát felkereső látogató szabadon elolvashassa a könyv-ajánlót és átfusson a 25 000 könyv oldalain mielőtt megveszi valamelyiket.

Ronald Reagan új rekordja. Az ex-elnök betöltötte 90. évét és ezzel megelőzte John Adams-ot és így Ő lett a leghosszabban élő korábbi amerikai elnök. Felesége, Nancy tartja a rekordot a First Lady-k között a legtartósabbnak bizonyult frizurájával.

A TIME magazin 2001 október 22-i száma alapján



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>