CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. oktĂłber 20., szombat 23:46


Számítógép otthoni használatra

IKB pályázati tájékoztató pedagógusoknak

Tájékoztató a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára otthoni számítógép használat,
Internet-hozzáférés támogatása és távoktatási csomag biztosításáról

Október 19-én a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága és Sopron város Önkormányzata szervezésében a soproni Városháza nagytermében ismerkedhettek meg a Sopron és környékbeli pedagógusok a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Program keretében meghirdetett pályázat részleteivel.
A magyar háztartások négy-öt százaléka rendelkezik internet eléréssel , európai viszonylatban magas költséggel és az internet felhasználók száma is jóval az Európai Unió átlaga alatt mozog. Ezen kíván változtatni a köztisztviselők és közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok számára kiírt pályázat, amelynek fő célkitűzése a számítógépes írástudás tömeges elterjesztése.


A pályázaton hozzávetőleg tízezer köztisztviselő és ugyanennyi pedagógus juthat számítógéphez otthoni használatra. A pályázó köztisztviselőknek nem kell saját forrást biztosítania, csak a különféle távoktatási csomagok vizsgáinak finanszírozását és sikeres letételét kell vállalnia, a közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok esetében a munkáltatónak, vagy az iskola fenntartójának huszonöt, illetve ötven százalék önrészt kell biztosítania az elnyerhető számítógép árából.
Péterfia Éva az Információs Társadalom Főcsoport főosztályvezető-helyettese a részletesen tájékoztatta a pedagógusokat a pályázat feltételeiről, válaszolt a felmerülő jogi, garanciális és finanszírozási kérdésekre


A Cyberpress kérdéseire válaszolva Péterfia Éva elmondta, hogy a tájékoztató megbeszélések iránt mindenütt nagy az érdeklődés,
ezt alátámasztja a köztisztviselői pályázatra leadott közel harmincezer jelentkezési lap.
A pályázattal kapcsolatban kifejtette, hogy az Iformációs Társadalom Fejlesztési Program májusi első pályázati lépcsője után, ahol elsősorban a civil szervezetekről és az információs társadalom bővítéséről volt szó, a mostani két kiemelt célcsoport a köztisztviselők és a közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok, de a következő lépcsőkben az Informatikai Kormánybiztosság a kisvállalkozások és önkormányzatok számára is szeretne pályázatot kiírni. Feltehetőleg nem ugyanígy és ugyanezekkel a feltételekkel, hiszen a tavaly meghirdetett Családi Net PC program sem ugyanilyen feltételekkel indult. Akkor ezerötszáz számítógépet kaptak a pályázó családok, míg a mostani húszezer gép a magyarországi számítógép eladásokhoz viszonyítva jelentős, mert közel egy teljes évi gépeladás mennyiségét jelenti, még akkor is, ha a köztisztviselők és pedagógusok számához viszonyítva kevésnek mondható. Jelenleg még nincs döntés, hogy milyen feltételekkel és ki lesz a következő célcsoport a program folytatásaként.
A tervek szerint a gépek szállítása a nyertes pályázóknak januárban kezdődik, a köztisztviselők számára központi közbeszerzéssel kívánja biztosítani az Informatikai Kormánybiztosság a szükséges mennyiséget, a pedagógusok számára viszont pályázati úton, egy előzetes szűrőn átesett magyar kisvállalkozások lehetnének a szállítók. Így nagyságrendileg egységes áron, egységes minőséget lehet biztosítani az ország minden pontján.
A kormányzat számol a szabad, nyílt forráskódú szoftverekkel is, éppen ezért már a civil szervezetek pályázatán is több operációs rendszer közül lehetett választani. Így a jelenlegi pályázatnál is a Microsoft operációs rendszerei mellett a Linux több változata közül választhat a nyertes pályázó.
A pályázat beadásának határideje pedagógusok részére 2001. november 8., tájékoztatót az internetről a

www.ikb.hu
www.meh.hu
www.bm.hu
www.om.hu

honlapokról lehet letölteni. A pályázat kódszáma: SZT-IS-3

sztoth