CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. október 26., péntek 19:06


Újabb rangos víziközmű esemény hozta Sopronba az országot

Jubileumi Főmérnöki Értekezlet

Jubileumi Főmérnöki Értekezlet

A Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetsége és a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. szervezésében közel 200 résztvevővel két napos Jubileumi Főmérnöki Értekezletnek adott otthont Sopron.
A rendszerváltozást követően alakult szakmai szövetség az 1990-es évek közepén a kamarák megyei alapon történt szerveződését követően és annak következményeként nem az előzőkhöz hasonló megyei, hanem szakmai alapokon fejlődött tovább. A szövetségnek alapvetően három - műszaki, közgazdasági, jogi - bizottsága van.


Havas András a megnyitón köszönti az értekezlet résztvevőit

A műszaki bizottság előkészítésében szervezik minden évben a szakma műszaki részének két főmérnöki értekezletét.
Az első alkalommal, az 1991-ben megrendezett Főmérnöki Értekezletnek szintén Sopron, adott otthont.
A tíz évvel ezelőtti jeles esemény akkori és egy személyben a mostani házigazdája Havas András a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. műszaki igazgatója, a szakmai szövetség műszaki bizottságának a kezdetektől fogva tagja. A jubileumi rangos rendezvényről elmondta, hogy nagyon elégedett azzal, hogy ez a szakmában igen fontos esemény Sopronhoz kötődik, amely egyébként már a második nagy víziközmű rendezvény, amelyre az egész ország Sopronba jön. A konferenciaváros szempontjából és a szakma szempontjából is ez Sopronnak jó.

Most, a jubileumi alkalom okán a két napos Hotel Sopronban tartott értekezlet nem a szokásos menetrend szerint folyt . Ugyancsak a jubileumi jellegéből adódóan, az értekezleten ezúttal általános érvényű előadások hangzottak el és mint szervező házigazda csak Sopron kapta meg a bemutatkozási lehetőséget. Az első nap előadásai az elmúlt tíz évre tettek visszatekintést, a második nap témái pedig a jövőt illető előretekintésről szóltak. A második nap előadásait két fő irány jellemezte. Az egyik, a szakma egyik legfontosabb technikai kérdése - ez az informatikával, az automatizálással, az irányítástechnikával, távműködtetéssel függ össze - a másik, nem kevésbé érdekes - ezek alkalmazásáról szólt. Szintén a házigazda jogán két soproni példa - egy megvalósított, illetve egy folyamatban lévő fejlesztés - került ismertetésre.
A jövő is hangsúlyt kapott az előadások során. Egy sor olyan igen fontos kérdésről is szó esett, amelyek - nem teljesen műszaki jellegű kérdések - de a legjelentősebb kihívások közé tartoznak. Az egyik a szabványosítás kérdése, amely Magyarországon mondhatni, összeomlott. Szó volt az EU-beli direktívák magyarországi teljesítéséhez kapcsolódó jogaszabályokról és szabványokról. A szakmában máig megoldatlan, és ugyanakkor rendkívül komplex vagyonjogi kérdések is terítékre kerültek, akárcsak az - alapjában privatizáció-ellenes szakma - a privatizáció jelenlegi állásáról szolgáló tájékoztatását szolgáló, e témában közép-kelet európai áttekintést adó előadás.
A rangos rendezvény szerves részeként jelent meg az a szakmai kiállítás, amelyen 37 kiállító termék- és szolgáltatási, illetve cégbemutatóval jelentkezett, és amelyet egy felvezező előadás előzött meg. A kiállítás jelentősége mindenképpen nagy, hiszen az üzleti alapon működő technikai hátország termékei, szolgáltatásai biztosítják a víziközmű rendszereinek működését.
Az értekezletet gyakorlati szempontból értékelve Havas András elmondta, hogy annak hozadéka több téren is megmutatkozik. Egyrészt egy továbbképzés jellegű rendezvényről van szó, amely a legfrissebb technikai fejlesztések tekintetében naprakészen tájékoztatja a szakma képviselőit; társcégeknél alkalmazott technikai fejlesztések, bevált megoldások ismertetésével értékes szakmai információkkal látja a résztvevőket. Másrészt a Főmérnöki Értekezlet a szakmának egy olyan találkozási lehetősége, amely a közös konzultáció és egyben a kölcsönös referenciakérés jó alkalma. Ez a két igazi meghatározó értéke mellett, nyilván a kialakult emberi kapcsolatok is fontosak.
Ezeket az emberi kapcsolatokat és természetesen a tartalmas kikapcsolódást is szolgálta az a tanácskozás programjába illesztett orgona és énekkari hangverseny, amely ma már természetes velejárója egy komoly és színvonalas szakmai rendezvénynek és nem utolsósorban Sopron konferencia- és kultúrváros arculatához is illeszkedik.

Fotó: Pluzsik T. és T.:É.