CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. oktĂłber 30., kedd 11:19


November 28-30 között több mint háromszáz résztvevő

Európai Régiók Gyűlésének 2001. Évi Közgyűlése

Európai Régiók Gyűlésének 2001. Évi Közgyűlése

Sopron az a város, amely először ad otthont az Európai Unión kívűli városok közül az Európai Régiók Gyűlése 2001. évi közgyűlésének - tájékoztatta a sajtót a tegnap Ivanics Ferenc a megyei közgyűlés elnöke, a szervező, és Horváth Zoltánné a konferenciaszervező kht. igazgatója, a rendező fél képviseletében.
Az Európai Régiók Gyűlésének nemzetközi szervezete a középszintű önkormányzatokat fogja össze. Jelentős eredménynek számít, hogy a tavaly decemberben a finnországi Seijnajokiban tartott közgyűlés úgy döntött, hogy az idei közgyűlést Győr-Moson-Sopron megye szervezheti meg. Adottságai miatt Sopronra esett a választás, többek között azért is, mert Győrben az ilyen színvonalú megrendezésre csak ötven kilkométeres körzetben lehetett volna szállodákat találni.
A nagyszabású rendezvényre, amely november 28 és 30 között kerül sor a 300-350 tagú szervezet mintegy huszonöt országából, közel 600 résztvevőt várnak, és ennek a nagyságrendnek megfelelően kell biztosítani a résztvevők szállodai elhelyezését, étkeztetését, programját.
A rendezvény helyszíne a Sportcentrum lesz, ahol a konferencia rangjához méltó, nemzetközi színvonalú szinkrontolmács-központot és egyéb kiszolgálóhelyiségeket kell kialakítani.
A konferencia programjával kapcsolatosan Ivanics Ferenc elmondta, hogy a bizottsági ülések, beszámolók és plenáris ülések mellett a második napon Fenntartható fejlődés a kommunizmus után címmel kísérő konferenciát is rendeznek. Csütörtök délután a főtitkár megválasztására is sor kerül. A pénteki plenáris ülés a hagyományostól eltérő módon folytatódik majd, egy pódiumbeszélgetésen uniós szakértők a Külügyminisztérium szakértőivel az uniós csatlakozás fő kérdéseiről fognak beszélgetni.
A rendezvényen részt vesz Szájer József országgyűlési képviselő, a parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke.
Horváth Zoltánné elmondta, hogy az igen jelentős nemzetközi esemény a soproni Konferencia és Kulturális Központnak akár főpróbát is jelenthet, arra nézve, hogy a jövőbeni tevékenysége során miként fog majd működni egy hasonló nagyságrendű konferencia megszervezése és lebonyolítása.
A szombati szabadidős programoknak a soproni városnézésen kívül természetesen része lesz a környéken - Fertő Hanság Nemzeti Park, Nagycenk, Fertőd, Fertőrákos - látogatás. A rangos nemzetközi vendégeknek alkalma lesz majd a soproni borvidék jellegzetes borait is megkóstolni.
Horváth Zoltánné hangsúlyozta, hogy a szervezésben közreműködők - megyei önkormányzat, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Külügyminisztérium, Gazdasági Minisztérium, Miniszterelnöki Hivatal - között a város is egységesen állt a rendezvény szervezése mögé, annak sikere érdekében. Többek között a Sportcentrum, a Kisalföld Volán Rt., a GYSEV-kertészet, a hostesseket adó Vendéglátóipari Szakközépiskola és természetesen a szállodák között mind jó az együttműködés.
A költségekről szólva Ivanics Ferenc elmondta, hogy a több tízmilliós nagyságrendű költségeket a megyei önkormányzat pályázatok révén szervezett támogatásokból fedezi, de a város is hozzájárul természetbeni juttatással, a Sportcentrum révén, ugyanakkor a szállodai és utazási költségeket az érkező fél állja majd.