CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 04., vasárnap 19:22


Olajos György a Körmendi Galériában

Olajos György a Körmendi Galériában

A Körmendi-Csák Galéria időszakos kiállítói között szerepel Olajos György képzőművész, aki sokszorosító grafikusként is - ahogyan az ismertető is találóan jelzi - "tiszteletbeli textiles". Ezért is fogalmaztam úgy Almásy kiállításának előszavában, hogy csak nominálisan hiányzik ebből a négyesből a textiles, akik a galéria jelenlegi kiállítói.


Komputergrafikái és papírszövése, nagyon sokrétű anyagfelhasználása révén nyert felületei első látásra a textilesek végtermékeihez teszi hasonlóvá alkotásait. Látható itt papír és térkép csíkokra vágása és összeszövése, tollakból, gézből és növényi rostokból készült szövedék, fototechnikával készült alkotás és több computer-nyomat.


Művei egyben befejezettek is, de éppen a mutatis mutandis révén elképzelhetők, sokszorosítva közkinccsé is tehetők - mint lehetőséget, ezt sem szabad kifelejteni a látogatónak a nézőpontjából.


A sokoldalú technika itt nem öncélú: egyértelműen a szép szolgálatába állított, bármennyire is prózaiak anyagai. Átnemesülnek a tükrözések, léptékváltások és a realitások határra állításának folyamatában.


Jó érzéssel és szívesen ajánlom Olajos György munkáit a galéria udvarában bal oldalon mindenki figyelmébe: nem fog csalódni, aki a korábbiak szellemiségében rokon kiállítást keres a termekben.
- DI -