CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. november 08., csütörtök 00:01


Ülést tartott az Országgyûlés Integrációs Bizottsága

Arccal a vasút felé

Arccal a vasút felé

Ülést tartott az Országgyûlés Integrációs Ügyek Bizottsága

 

Dr. Szájer József elnökletével tartott ülést Sopronban az Országgyûlés Európai Integrációs Ügyek Bizottsága. A téma a vasúti közlekedés fejlesztése és a nyugat-magyarországi munkaerohelyzet volt.

Az uniós csatlakozás küszöbén még mindig vannak hiányok ezen a téren is, tehát a vasútfejlesztési programban való részvétel ugyanolyan fontos, mint a munkaerõhelyzet alakulása. A szakértok, a bizottság tagjai mellett az utca embere sem áll tanácstalanul a kérdések elott, miután jól tudja, mindkét téma örök dolgokat mond, szerepet játszik a jövõ alakulásában, következésképp az lenne jó, ha a tervek szépen és szerencsésen összeolvadnának.

Az unió 2010-ig tartó közlekedés-politikájában a vasút kiemelt helyen szerepel – mondta eloadásában dr. Rupert László helyettes államtitkár –, a magyar reformot ennek szellemében fejlesztik tovább, de elmondható az is, hogy megelõztük például az unió országait a személy- és az áruszállítás részarányában. Dr. Berényi János, a GySEV elnök-vezérigazgatója szerint a részvénytársaság fontos szerepet tölt be a pannon térségben, a fejlesztési elképzelésekben kiemelt területnek számít a Bécs-Pozsony-Gyõr-Sopron alkotta rész, a jövo az igazi kereskedo vasutaké lesz, s ebben a jövoben a GySEV-nek nagy szerepe lehet. A bizottság tagjai elott a nyugat-magyarországi munkaerõhelyzet idoszeru kérdéseirol, a térségi kapcsolatokról, a piaci folyamatokról, a minoségi munkaero hiányáról a Zala és a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ igazgatója, Borsos József és Rimányiné Somogyi Szilvia szólt. Mint mondták, nehezen tudnak elhelyezkedni a negyvenöt éven felüliek, a muszakot vállalni nem tudók, továbbá azok, akiknek egészségügyi problémáik vannak.

V. J.