CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. november 13., kedd 15:37


Több ajánlat a Hotel Rózsadombra

Szállodát vehet a soproni önkormányzat

Szállodát vehet az önkormányzat

A Globex-üggyel kapcsolatos legújabb fejleményekről dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke a cyberpress.sopron.hu magazint és a Nyugati Kapu szerkesztőségét a következőkről tájékoztatta:
- Tény, hogy a Hotel Rózsadomb - eladásával a tulajdonosok eddig hiába próbálkoztak - igen értékes ingatlan a mai, leromlott állapotában is. Most a társtulajdonos a szállodai üzletrész adás-vételéről tárgyalást kezd az önkormányzattal. Ez valóban fordulatot jelent az ügyben, s a hírre sokan felkaphatták a fejüket. Úgy gondolom, hogy attól igazán nem kell tartani, hogy a város nyakán marad az ingatlan. Az alapítvány kuratóriumi ülésén, a múlt csütörtökön Sopron ajánlatáról szavaztak a tagok, vagyis arról, hogy a város megvásárolhatja a Hotel Rózsadomb ötven százalékos tulajdonjogát. Amennyiben a városé lesz az értékes ingatlan, nyilvánvalóan felértékelődik a befektetők szemében. Sopronnak minden esélye megvan arra, hogy a Globex-ügyből minél kedvezőbben jöjjön ki. Az önkormányzat ajánlatában szereplő összeget nem kell készpénzben letenni a Hunguest Rt.-nek, mert a részvénytársasággal szemben jelentős követelése van Sopronnak, továbbá hitel is terheli a budai ingatlant. Ezt az összeget az önkormányzat beszámíthatja a vételárba. A híradások szerint így körülbelül 300 millió forint az, amit a városnak készpénzben kell kifizetnie, hogy a Hotel Rózsadomb teljes egészében Soproné legyen. A költségvetésben van ennyi tartalék, például a gázközművagyonból jutott pénzből. Az önkormányzatnak elemi érdeke, hogy tulajdonosi pozicióit megerősítse, egyszemélyes tulajdonosként a legjobb lehetőséggel éljen, hogy még ebben az esztendőben lezárja a Globex-ügyet. Az üzlet megkötéséről természetesen a képviselő-testület dönt.
Két komoly ajánlat érkezett a szállodára. Az egyik vevő készpénzben fizetne, a másik pedig egy értékes soproni ingatlant adna cserébe. A befektetőkről egyelőre csak annyit, hogy magyar üzletemberekről van szó. Amennyiben az opciós szerződéssel Soproné lesz a Hotel Rózsadomb, elképzelhető, hogy a két befektető versenyez a szállodáért. A mostani helyzet mindenképpen előnyös a városnak, annál is inkább, mert eddig főként azért nem sikerült értékesíteni az épületet, mert a vevők a tisztázatlan tulajdonviszonyok miatt visszaléptek az üzlettől.
Arra a kérdésre, hogy ügyvédként vagy politikusként képviseli a várost az ügyben, dr. Szekeres Csaba a következőket nyilatkozta:
- A polgármester úr betegszabadságának ideje alatt Ágota Gábor alpolgármesterrel közösen vagyunk felhatalmazva a tárgyalások folytatására. Mindemellett nyilvánvalóan hasznát veszem az ügyvéd praxisomnak, továbbá annak, hogy a tulajdonosi bizottság tagjaként, illetve az ingatlant birtokló kft. felügyelő bizottsági tagjaként az elmúlt időszakban többször is foglalkoznom kellett a rózsadombi ingatlan eladásával - mondta dr. Szekeres Csaba, a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke, aki egyben ígéretet tett arra, hogy az ügy remélhetően sikeres lezárását követően minden részletre kiterjedően tájékoztatja a sajtót.

V. J.
Fotó: Tóth É.