CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 14., szerda 22:35


Hetven éve épült a Szent István iskola II.

Hetven éve épült a Szent István iskola
folytatás

Az iskolát 1948-ban államosították. Kezdetben Rozália Úti Általános Iskola, majd 1967-től Pataki Ferenc Általános Iskola lett a neve.
1991-ben a Katolikus Konvent visszaigényelte, így került ismét egyházi fenntartásba Szent István Római Katolikus Általános Iskola néven. A katolikus újraindulás nem ment zökkenőmentesen.

Az iskola fenntartója a Győri Egyházmegye. Az intézmény nyolcévfolyamos általános iskolaként működik, évfolyamonként egy-egy osztállyal. A 164 tanulót 16 pedagógus neveli, továbbá 7 technikai dolgozó végzi a munkát.
A Szent István-iskola megalapítása óta a hátrányos helyzetű tanulók nevelését és oktatását szolgálja, az intézményt az utóbbi években számottevő fejlődés jellemzi. Először a tárgyi feltételek javultak. Az épület kívül-belül megújult, újrafestették a kerítést. Használatba vették a felső udvart. Új könyvtárhelyiséget alakítottak ki. Korszerű, új tantermi bútorokat vásároltak. Rákapcsolódtak az Internetre. Bevezették a krémszappan és a papírtörülköző használatát.
A személyi feltételek javulása folyamatosan történik. Stabilizálódott a nevelőtestület. Az iskolavezetés teljesen kicserélődött. Tehetséges, céltudatos és teherbíró emberek kezében van az iskola. Szakmai programokat dolgoznak ki, amelyekkel rendszeresen részt vesznek a pályázatokon mind több sikerrel.
Az oktatás területén az iskola tanulóinak ugyanazt biztosítják, mint az önkormányzati iskolákban. A nevelésre azonban különösen odafigyelnek. Rendezett, szabályozott iskolai életre törekszenek. A tanulók rendszeresen versenyeznek, egyre jobb eredményekkel. Az iskola egyik új hagyománya a Szent István-napok (iskolanapok) megrendezése. Ennek elsődleges célja, hogy Szent István-os öntudat és érzés alakuljon ki a tanulókban, azaz legyenek büszkék arra, hogy ebben az iskolában tanulnak.
Hitvallásuk: Kicsik vagyunk, de jók akarunk lenni!
Úgy legyen!
A Szent István iskola írását közreadta
- DI -