CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. november 16., péntek 16:05


Borivási szokások Magyarországon

Borivási szokások Magyarországon

   A GfK Hungária Piackutató nemrégiben közzétett felmérése szerint Magyarországon a bort szívesen fogyasztja a felnőtt lakosság közel egyharmada, és ez az arány évek óta lassan, de emelkedik. Ez tehát azt jelenti, hogy erősödik a bor pozíciója az étkezési szokásokon belül. A nemek körében azonban eltérő népszerűséget mutat, mert a férfiaknak 51, a nőknek viszont csak 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szereti a bort.

   A fogyasztási szokásokról az a kép alakult ki a felmérés adatainak összegzése után, hogy míg 1989-ben egy átlagos magyar felnőtt hetente egyszer ivott bort, két évvel ezelőtt már csak hetente 0,7-szer, az idén viszont 0,9-szer. A férfiak ötször olyan gyakran isznak bort, mint a nők. A 40 évesnél idősebbek az átlagosnál többször, a fiatalabbak pedig kevesebbszer fogyasztanak.

   Régebben a legkisebb falvakat jellemezte a leggyakoribb borfogyasztás, ami a lakosság számának növekedésével ritkult. Mostanra eltűntek a településnagyság szerinti eltérések, viszont egyértelműen a budapestiek lettek a leggyakoribb borivók.

Tallózó/Pincér 2001. november