CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. november 18., vasárnap 00:16


Szövetség Sopronért Egyesület és az Aktív Soproni Ifjak

Nemes munkára vállalkoztak

Nemes munkára vállalkozott a Szövetség Sopronért Egyesület az Aktív Soproni Ifjakkal (AKSI) közösen.

A két egyesület tagjaival együtt dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere is részt vett szombaton, november 17-én, 9-13 óra között a Deák tér karbantartása céljából végzett közös munkában. A Deák tér - Erzsébet utca és Frankenburg út közötti részének - rendbetételét több mint  húsz fő végezte.

A két szervezőt arról kérdeztük, hogy hogyan született  az ötlet és miért a Deák tér a helyszín?

Keglovich István polgármesteri főtanácsos:

- Amikor Stenner Szilárrdal az AKSI vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mit lehetne tenni, akkor a város két pontja jött szóba, a Deák tér, meg egy hosszabb távú program keretében  a Belváros. A mai rendezvény fő célja a Deák tér felújítási munkálatainak a megkezdése. Mivel erre az Önkormányzat megszavazott ötven millió forintot, úgy gondoltuk, hogy a felújításnak el kell indulnia. A park lombtalanítása, felújítása, karbantartása kezdődött el a mai rendezvénnyel.

Folyik a padok elhasználódott elemeinek levétele, ezek tavasszal pótlásra kerülnek. A munkálatokon a két egyesület tagjai vesznek részt, de a környékbeli lakosok is megjelentek. A Zsilip utcai óvodások is ezen a területen szoktak sétálni, így az óvónők is részt vesznek a munkában.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester:

- Tekintettel a Deák tér elhanyagolt állapotára, úgy gondoltuk, hogy a lakosság közérzetének jobbítása érdekében elősegítjük a park megújúlását, megszépülését, amelyben az ittlakók együttműködését is szeretnénk elérni. Ez akkor válhat valóra, ha a munkálatok évről-évre megismétlődnek majd.

Ezek a munkálatok kapcsolódnak a Deák tér felújítási tervéhez?

A Deák tér elhanyagolt állapotba került a szennyvízcsatorna vezetése után. Úgy gondoltuk, hogy azonnal meg tudjuk kezdeni a teljes felújítást, nagyüzemi eszközökkel a parkrekonstrukciót . Ez a pénzkeretek tolódása miatt elmaradt, de nem lehet tovább várni, a csatorna és közmű munkálatok miatt megviselt parkot mindenképp rendbe kell hozni.

Mikorra várható a teljes felújítás?

Ez a pénzeszközök függvénye, remélem ez a felújítás folyamatos lesz és néhány éven belül a park teljes területére kiterjed. Tekintettel arra, hogy több éves folyamatról van szó, mind a felújított, mind a felújítás előtt álló parkrészeket gondozni kell.

sztoth