CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. november 21., szerda 23:38


Magyar Millenniumi Borok versenye

Magyar Millenniumi Borok Versenye

Magyar Millenniumi Borok versenye zajlott ma a Hotel Sopronban. A borverseny szervezője a Bormarketing Műhely Kht. szakmai felügyelője a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa volt.

A megmérettetésre összesen 256 borral neveztek be a versenyzők. A versenyen az ország összes borvidéke képviseltetette magát, Sopron mellett, amely a versenyen igen szép számú borral vett részt, Villányból, Egerből, a Kiskunsági és a Szekszárdi borvidékről  is szép számmal neveztek be borok.
    Amint azt dr. Szita Miklós a Vinex Borászati Kft. képviselője, a verseny lebonyolításának egyik szervezője elmondta a borvenyre a bírálókat az egész ország területéről hívták, úgy hogy a bírálatban is minden borvidék képviseltesse magát. A 256 versenyen induló bor között 100 fehér, 9 rosé és 146 a vörös bor volt. A negyvenhárom fajtából a versenyen, a. legnagyobb számban a Kékfrankos szerepel, majd a Cabernet, a Merlot és a Cuvée.
    Négy bizottság bírálta a borokat, egy-egy elnökkel, adminisztrátorral és öt-öt bírálóval. Egymástól függetlenül dolgoztak a bírák, titkos bírálattal, 100 pontos rendszerben. A különböző ponthatárokhoz kötötten arany- ezüst és bronz-éremmel minősítik a borokat, amelyek 60 pont alatt csak oklevelet kapnak.

    Minden bizottság a verseny végén az aranyérmes borokból egy utómegmérettetést javasol majd, ahol a bizottsági elnökök és a szervezőkből álló csúcszsűri a legjobb borokból - fehérből és vörösből - egy-egy első helyezett champion bor választ ki.
    Délelőtt, ottjártunkkor még javában folyt a zsűrizés.
    Délután kaptuk a hírt, hogy megszületett a verseny nem hivatalos eredménye, amely szerint a fehér borok között a Nyakashegyi Chardonnay, a vörös borok kategoriájában a Szekszárdi Cabernet Sauvignon lett a Champion győztes, természetesen mindkét bor 2000-es évjáratú.

    A hivatalos eredméynhirdetésre, díjkiosztásra az előzetesen már közöltek szerint, december 6-án a Sopronban megrendezendő II. Magyarországi Bormarketing Konferencián kerül sor.