CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. november 28., szerda 11:36


Sopron helyszínnel a 2001. évi közgyűlés

Európai Régiók Gyűlése

Európai Régiók Gyűlése

    Az Európai Régiók Gyűlése (ERGY) legutóbbi, 2000 decemberében Finnországban megtartott közgyűlésének egyik fontos döntése volt, hogy a 2001. évi közgyűlés szervezésének és lebonyolításának jogát Győr-Moson-Sopron megye kapta.
    A nagyszabású, nemzetközi rendezvényre 2001. november 29-30-án, Sopronban kerül sor, ahova huszonöt ország több száz küldöttje érkezik; elhelyezésükről öt, szálloda gondoskodik, a rendezvénynek a Sportcentrum ad otthont.
    Az ERGY szakmai programja a bürotagok részére tartott zárt körű elnökségi üléssel kezdődik. Kísérő rendezvényként a Pannonia Med Hotel Európa-termében a Győr--Moson-Sopron megye által szervezett “FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS A KOMMUNIZMUS UTÁN” című szemináriumra kerül sor, amelyen, többek között előadást tart dr. Szaló Péter helyettes államtitkár és Barsiné Pataky Etelka Magyarország ausztriai nagykövete
    Az első nap programjai között szerepel a Sportcentrumban tartandó Közgyűlés, amelyen a régió bizottságainak ülésein szó lesz az uniós csatlakozás aktuális kérdéseiről, és számos operatív kérdéskör megvitatása mellett sor kerül az ERGY főtitkárának megválasztására, az ERGY bizottságairól és programjairól szóló tevékenységi jelentésre, a 2002. Évi költségvetésről és tevékenységi programról.
    A pénteki elnökségi ülést és Közgyűlés mellett, 9.15-kor kezdődik az az Európai Unió bővítéséről és az európai kormányzásról szóló - minden érdeklődő számára nyilvános - kerekasztal beszélgetés, számos közismert nemzetközi szaktekintély - Adrien Zeller az Elzászi Regionális Tanács elnöke, Jan Olbrycht, Slaskie Régió marsallja, Gottfried Péter az EU integrációs Államtitkárság vezetője - részvételével. Az ERGY soproni rendezvényén részt vesz dr. Szájer József a Parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke.
    Ezt követően kerül sor a leginkább ifjúságbarát régió díjának átadására, majd az összegzés és a zárónyilatkozat elfogadását sajtótájékoztató követi.
    A résztvevők szombati programja a soproni régió megtekintése lesz.
    Ivanics Ferenc a megyei közgyűlés a nagyszabású rendezvényt rendkívüli jelentőségéről beszélve, többek között kiemelte annak fontosságát, hogy Sopron - egy még csak tagjelöltnek számító ország városaként, régiójaként - elsőként adhat otthont a rangos európai rendezvénynek, a döntésre. Győr-Moson-Sopron megye és Sopron város méltán lehet büszke.