CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 28., szerda 17:49


Új vezetőséget választott a Soproni Képzőművészeti Társaság

Új vezetõséget választott a Soproni Képzõmûvészeti Társaság

A november 27-én tartott közgyûlésén új vezetõséget választott a Soproni Képzõmûvészeti Társaság.
    A jelenleg 44 tagot számlátó társaság új elnökévé Keresztény Richárdot - a kör korábbi titkárát - választotta. Alelnökök Sz. Nagy Sándor és Soproni Somlai Attila.
    A titkári teendõket a választást követõen Füzi Edit látja majd el.
    Keresztény Richárd a képzõmûvészek újonnan megválasztott elnöke, aki a társaság alakulása óta látta el a kör titkári teendõit a képzõmûvészeti társaság jövõbeni
tevékenységét érintõ tervekkel kapcsolatosan elmondta, hogy nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni a minõségre. A társaság összetétele - a pályájuknak még
elején tartókból és a már eddigi munkájukkal elismerést szerzett alkotókból áll - igen heterogén, ezért a köri tagság feltételrendszerében, valamint a közönség elõtti
megmutatkozásukban a meg kell teremeteni a soproni hagyományoknak megfelelõ színvonalú megjelenést.
    Az újonnan megválasztott alelnökök közül Sz. Nagy Sándor és Soproni Somlai Attila elsõsorban részint a szakmai területen, részint a szponzori kapcsolatartásban segíti majd a vezetõség és a társaság munkáját.
    A több mint száz éve alakult  Képzõmûvészeti Kör hagyományain szervezõdõ Képzõmûvészeti Társaság nyolcvanas évek végi újraindításában szerepet játszó Füzi Edit - kulturális menedzser, a Soproni Programajánló kiadója -  a társaság újonnan megválasztott titkáraként szintén a soproni hagyományokhoz méltó, színvonalas képzõmûvészeti munkát és megjelenést nevezte meg az új vezetõség egyik fõ céljaként. Ugyanakkor Füzi Edit úgy véli, hogy a társaságnak - összetétele és a szuverén alkotóktól különbözõ  - jogosultságai és nem utolsó sorban kiterjedt nemzetközi kapcsolatai  okán - közéleti szerepét is hangsúlyosabbá kell tennie.
    A jelenlegi társadalmi és gazdasági körülmények között az új vezetõségnek hangsúlyozotabban ügyvezetõi munkát kell vállania, amelytõl a mendzseri, vagy vállalkozói szemlélet sem áll messze. Mindehhez - bizonyos értelemben -  a körön belüli változásokra és változtatásokra is szükség lesz.

- Azt szeretnénk, ha a Soproni Képzõmûvészti Társaság régi fényében ragyogna - nyilatkozta az új titkár.
Közgyûlésükön a soproni mûvészek több fontos kérdésben döntöttek. Szakáll Ernõ mûvészt a Soproni Képzõmûvészeti Társaság örökös tagjává választották.



Illusztráció: Grabner József: Várkerület 19.