CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. november 30., péntek 16:09


Európai Régiók Gyűlése (ERGY) közgyűlésének sajtóközleménye

A leginkább ifjúságbarát régió díjának átadása' Nordland régiónak

"A leginkább ifjúságbarát régió díjának átadása" Nordland régiónak

    Az Európai Régiók Gyűlése (ERGY) közgyűlése által meghirdetett verseny zsűrije egyhangúan a norvégiai Nordland-régiót tartotta a 2001. év "Leginkább ifjúságbarát régiójának". Norvégiának ez a tengerparti régiója a 90-es évek kezdete óta egy erőteljes népességcsökkenést élt át, különösen a fiatal szakemberek elvándorlása volt jellemző, mert nem találtak megfelelő állást. A fiatalok munkahelyhez segítését kifejezetten célzó eszközök segítségével ez a helyzet teljesen megváltozott: a fiatalok a régióban maradnak és a munkanélküliségi ráta néhány éven belül 25 százalékról 2,9 százalékra csökkent.
    A zsűri az ERGY régióközi alapító és társszervezeteinek fótitkáraiból, valamint az elnökség képviselőiből állt össze és legutolsó strassbourgi ülésén úgy határozott, hogy a németországi Thüringia és a romániai Temes régióknak elismerő címet adományoz. 14 ország 33 régiója vett részt a versenyen.
    Ez az esemény, melyet 2000 tavaszán az ERGY első ifjúsági konferenciáján, Odesszában kezdeményeztek, minden európai régió előtt nyitva áll és a valóságban több, mint egy régiók közötti verseny. Sokkal inkább arról van szó, hogy új kezdeményezéseket és projekteket állítsanak a versenyzők elé, amivel más régiók is útmutatásokat kapnak arra nézve, hogy a fiatalok elvárásainak és tehetségének meg tudjanak felelni. Cél az is, hogy a fiatalok a döntési folyamatban részt vegyenek és ezáltal is ösztönözzék a politikában való részvételüket.

    Nordland régiót hivatalosan az ERGY közgyűlésén nov. 30-án, Sopronban tüntették ki. A díjátadáson azon régiók fiataljai és magasrangú képviselői voltak jelen, amelyek a versenyben részt vettek. A nyertesnek átadtak egy, az "Aranyserleg" című művészeti alkotást, amely a fiatalság hatalmát szimbolizálja. Ez a díj a svéd Sörmland régió ajándéka és egy Svédországban élö japán képzőművész, Hitoshi Kakizaki alkotása, aki Asa Brand, a Svéd Üvegakadémia tagjának munkatársa.
Ezt a díjat a minden második évben megrendezésre kerülö verseny alkalmával ismételten átadják. Az ERGY felhívást intézett minden európai régióhoz, amely a jövőjét a fiatalokra szeretné építeni, hogy már most kezdjen hozzá felkészülni a 2003- ban ismét megrendezésre kerülő versenyre.