CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. december 03., hétfő 09:44


Európai Régiók Gyűlése Közgyűlés

SOPRONI ZÁRÓNYILATKOZAT

EURÓPAI RÉGIÓK KÖZGYŰLÉSE

2001. november 29-30. Sopron

SOPRONI ZÁRÓNYILATKOZAT

Mi,
250 európai régió választott politikai képviselői
azért gyűltünk össze ma itt Sopronban, Magyarországon, hogy megtartsuk az ERGY 2001. évi közgyűlését.

Az ERGY 2001. évi közgyűlésének helyszínéül a magyarországi Győr-Moson-Sopron megyét választottuk. Ez az első alkalom, hogy egy közép-kelet-európai tagjelölt országban került megrendezésre az ERGY közgyűlése. A helyszín kiválasztásával kívántuk hangsúlyozni, hogy támogatjuk az Európai Unió bővítését és az európai vezetésről szóló tárgyalásokat. A találkozó gondos előkészítése és a szervezők vendégszeretete Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökének irányításával nagy mértékben hozzájárult az ezévi közgyűlés sikeréhez.

Megvitattuk az alábbi kérdéseket

  • Az Európai Unió bővítési politikája és hatása az európai régiókra
  • A “Régiók Európájának“ közreműködése egy átlátható és legitim európai vezetés kialakítása céljából
  • A regionalizáció erősítésének fontossága különös tekintettel Közép-és Kelet Európára
  • A régiók szerepe a stabilitás és béke biztosításában egy globalizált világban.
I. Az EU bővítése

A csatlakozásra váró országoknak ahhoz, hogy a közösségi joganyag előírásainak megfeleljenek, meg kell birkózniuk az EU-tagság társadalmi, gazdasági, területfejlesztési és ökológiai kihívásaival. A regionális szállítmányozás, a területfejlesztés, a hulladékgazdálkodás, az agrárpolitika, az ifjúságpolitika és a kisebbségpolitka csak néhány terület, ahol a régiók hatással lehetnek az EU-politikákra.

Ezen háttér ellenére,

  • Azt szeretnénk, ha a bővítési folyamat olyan módon valósulna meg, ami elfogdható mind az EU tagállamaiban, mind a csatlakozásra váró országokban élő emberek számára. Ezen érvek amellett szólnak, hogy a régiókat be kell vonni a bővítési folyamatba és figyelembe kell venni azt, hogy az ERGY a Közép-Kelet európai régiók integrációra való felkészítésével jelentős szerepet játszhat abban, hogy a bővítési folyamat sikerrel záruljon. Az ERGY befolyásának növelése érhető el, ha az ERGY – mint a régiók páneurópai képviselete - kiterjeszti kapcsolatait olyan országok régióira is, amelyek eddig még nem kapcsolódtak be a bővítési folyamatba.
  • Javasoljuk, hogy fektessenek különös hangsúlyt az EU jövőbeni periférikus régióira a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése céljából ezen régiókkal és ezen régiók között.
  • Meggyőződésünk, hogy hasonló közeledés szükséges a Mediterrán-medencében fekvő országok irányában és szorgalmazzuk, hogy az EU folytassa a “Barcelona folyamatot”.
  • Mérlegeljük az Európán kívüli régiókkal való együttműködés fontosságát, különös tekintettel a szövetségi államok régióira
2. Átlátható és legitim európai vezetés

Az Európai Bizottság az ún. Fehér Könyvben elkötelezi magát a nyitottság, a részvétel, a felelősség, a hatékonyság és koherencia alapelvei mellett. Ezen alapelvek alkalmazása megerősítené az arányosság és szubszidiaritás alapelveinek érvényesülését. A bizottság elkötelezi magát a régiókkal való tárgyalások befejezése mellett.

A Bizottság fent említett irányvonalának megfelelően:

  • javasoljuk egy vezetési kódex megalkotását, amelyben a Bizottság elkötelezi magát a régiókkal való együttműködés mellett, és javasoljuk, hogy a döntéshozatali folyamatban a döntések és tárgyalások előkészítése során vegyék figyelembe a régiók képviselő-testületeinek szakmai javaslatait.
  • Hangsúlyozzuk, hogy mindez az EU-n belüli döntéshozatal átláthatóbbá tételéhez vezetne és hozzájárulna az egyes veztési/kormányzati szintek közötti hatáskörmegosztáshoz.
  • Felhívást intézünk azon tagállamok felé, amelyek még nem tették meg, hogy segítsék elő a régióik bekapcsolódását a nemzeti vitákba az Unió jövőjéről, azáltal, hogy tárgyalásokat folytatnak velük a hatáskörükbe tartozó területekről.
  • Különösképpen szorgalmazzuk az európai polgárok – a múltbeli kormányközi konferenciákhoz képest - nagyobb mértékű részvételét az általuk választott politikai testületeken keresztül, mint a régiók esetében és referendumon keresztül.
  • Megköveteljük a régiók közvetlen képviseletét az EU reformjáról szóló Konvención belül és közreműködésüket az EU jövőbeli intézményi keretének meghatározásában.
  • Követeljük, hogy ez a részvétel olyan európai szerveztekben valósuljon meg, ahol az európai régiók közvetlenül képviseltetik magukat, mint az ERGY-ben, és meggyőződésünk, hogy az általunk szorgalmazott vezetési kódex fontos lépés lehet az EU és a régiók közötti jövőbeni párbeszédek biztosításához.
3. A regionalizmus megerősítése, különös tekintettel Közép- és Kelet-Európára

A jelenlegi decentralizációs folyamatnak Közép- és Kelet-Európában figyelembe kell venni az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatokról szóló Chartáját és az Európai Régiók Gyűlése Regionalizmusról szóló Deklarációját.

Ennek alapján a szubszidiaritás elvét szem előtt tartva:

  • támogatjuk az információs szemináriumok szervezését az európai régiókban, hogy erősítsük a regionalizmust és a decentralizációt,
  • javasoljuk a jövőbeni jelentések alapos kidolgozását és a benchmarking megvalósítását a decentralizációs folyamatban
  • megköveteljük a koordinációs network megvalósítását, amely úgy tekinthető, mint jelentős eszköz a regionalizáció erősítéséhez.
4. Stabilitás és béke egy globalizált világban

A megnövekedett számú terrorista akciók, tekintettel a 2001 szeptemberi eseményekre, megkövetelik minden elképzelhető energia mozgósítását annak érdekében , hogy a globalizált világban elpusztítsuk a terrorizmus alapjait.

Ezért

  • hangsúlyozzuk minden állam tekintetében a fenntartható fejlődés követelményének megvalósítását a kormányzásban
  • hangsúlyozzuk, tekintettel a globális válságra, ami jelenleg a világban megfigyelhető, hogy a regionalizmus és a föderáció hosszútávú megoldásként szolgálhat arra, hogy biztosítsa a békét, a különböző kultúrájú és vallású emberek között
  • elkötelezzük magunkat a kisebbségek integrálása mellett
  • hangsúlyt fektetünk azokra a tevékenységekre, amelyek távol tartják az embereket a fanatizmustól és megnyerik őket az európai integráció ügyének.


Európai Régiók Gyűlése

Sopron, 2001-11-30.