Rovat: KultúrVáros
2001. december 04., kedd 15:23
Korondi székely fazekasság- A Páll család az Erdélyi Házban
Korondi székely fazekasság- A Páll család az Erdélyi Házban Korond "…Mély sáncolat mutatja, hogy itt ugyan csak volt régen egy vár, mely a hagyomány szerint Firtosnak alárendelt, ezt Tartoddal egybekötő vára volt. Fügevár csúcsát az alantabb fekvő északi csúcstól függőlegesen lemetszett sziklafal választja el; e szikla aljában félelmes üregek, roppant sziklarepedések tátognak, ravasz rókák és borzok buvhelyei, mékly cratszerű üregek, s mellette kúpidomú szirtszélek, melyek tetejéről idomtalan nagy fák nőttek ki, borszasztóan szép, s megdöbbentően festői zűr; rémletes sziklaomladvány, mely között remegve, smégis elragadtatva, visszarisztva és mégis vonzódva lépdel a vándor… Szemben gyönyörű alakzatú, már itt-ott fenyvessel nőtt hegysor, oldalán a felbuzgó sósforrássok lerakodásának csillagványos leplével, tetején a Hollókő festői sziklatornyaival, és ezen gaszerű keret között a legkiesebb völgy, melyen a zajos Korond vize kanyarog át, melynek partjain barátságos, s regényes kinézésű faluk (Korond, a két Sófalva) kaczérkodnak; míg lent a völgy torkolatjánál Parajd sóhegyei, mint márványbércek csillognak a nap ragyogó sugárözönében. A havas alatti Korondnak kevés művelhető földje van, de terjedelmes
havasain annál több legelője, s azért a marhatenyésztés főtényező itt,
és a fazekas mesterség, mert Korondon minden ember fazekas is; itt készülnek
azon máztalan és hallatlan olcsó cserép edények, melyek az egész Székelyföld
(kivéve Csíkot) konyhakellékeit fedezik; nyikorgó szekereiken százezereit
hordják szét a korondiak ezen gyártmányuknak, s azt rendszerént nem pénzért,
hanem gabonáért adják el. Faluról falura, vásárról vásárra menve, élénk
cserevásárt folytatnak, a gabonát visznek haza a havason szénacsinálással
foglalkozó családaiknak."
A fazekasság A táj nem sokat változott Orbán Balázs óta és a korondi fazekasok sem. Története van annak, ahogyan Korond a környék legnépesebb és legéletképesebb fazekasközpontjává vált. Egészen a század elejéig égették a korondi fazekasok az Orbán Balázs említette mázatlan edényeket - puliszkás fazekat, borvizes korsót - amelyek a Szakadáti hegyoldal tűzálló agyagából készülvén, összetételüknél fogva sem az öntőföldeket sem a mázat nem tartották meg, így hát kialakult a vörös edény készítésének gyakorlata. A "köves, hideg éghajlatú határ sem biztosított elégséges kenyeret hirtelen szapora település lakóinak, így aztán a fazekasság a nincstelenek számára kenyérkereseti lehetőséget, a kevés földűeknek kiegészítő foglalkozást jelentett " (Tófalvi Z.) korondi fazekasok hatalmas mennyiségű olcsó edénnyel árasztották el a környéket és a távolabbi vidékeket, ráadásul a Kárpátok túloldalán élő román, ortodox vallású lakosság "pománára" vásárolta hatalmas mennyiségben a korondiak mázatlan edényeit. A pománát az ortodox románok a halottak emlékére tartották, amikor azok emlékére ételt, italt áldozva, ezt agyag edényben tették meg, amit aztán a szertartás után összetörtek. A százuadfordulón kezdtek kimerülni az addig használt agyaggödrök, s
a helyette talált pala már nem volt alkalmas a fazék készítésére. Ekkor
a marosvásárhelyi Iparkamara Székelyudvarhelyen létrehozott agyagipari
szakiskolában elsőként korondiak voltak azok, akik elsajátították a mázas
edény készítésének módját.
A Páll család
Páll Antalné Kovács Róza és ifj. Páll Antal korondi székely fazekasságot bemutató munkái december 8-ig tekinthetők meg a soproni Erdélyi Házban a Fövényverem u. 15. Szám alatt, munkanapokon 10-15 óráig. |