CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2001. december 05., szerda 17:29


Bandi a hegyről, avagy Lovasi a Kispál és a borz-ból

Bandi a hegyről, avagy Lovasi a Kispál és a borz-ból

A Kispál és a borz múlt héten Szombathelyen, Sopronban és Győrben lépett fel. Az énekes szólóalbumát (Bandi a hegyről) mutatták be. Lovasi András a szombathelyi koncert előtt vállalkozott egy röpke beszélgetésre.

- Mitől szólóalbum ez?
- Aki ismeri a lemez hanganyagát, érzi a különbséget. Egyébként az egészet én csináltam, én írtam a szöveget, a zenét és én hangszereltem is.
- Miért akartál önálló lemezt?
- Csak úgy jött. Volt pár ötletem, felvettük, aztán mindenkinek nagyon tetszett, nekem annyira azért nem, de mondták, hogy minél hamarabb ki kell adni, kiadtuk.
- Mikor visszahallgatod tudnál még változtatni?
- Persze mindig. A régi számainkat egyszer sem játsszuk le ugyanúgy, mindig változtatunk valamit. De én nem sűrűn hallgatom a saját zenénket, otthon úgysem tudnám, diktatúra van, a lányaim diktálnak.
- Mit hallgatsz?
- Nagyon sokféle zenét. Főleg worldmusic-ot és általában autóban.
(Miközben beszélünk, nem bír nyugton maradni, hadonászik, nem néz a szemembe.)

- Mi a véleményed a hasonló műfajban zenélőkről?
- Mi gitár alapú beat-rock zenét játsszunk. Nem sokan csinálják ezt utánunk. Amiben hasonlítunk az, hogy ugyanazt a réteget célozzuk. Ilyen a Quimbi a Heaven street seven vagy az Anima is. Ők nagyon jók, szerintem.
- És a magyar könnyűzene úgy átfogóan?
- Hát az lesújtó. Le is kéne sújtani rá, csak én nem tudok mivel. (röhög)
- Tervezitek, hogy egyszer abbahagyjátok?
- Mindig csak két-három évre előre tervezünk. Már van egy újabb lemezötletünk is. Akkor hagyjuk abba, ha már szarunk az egészre, eddig ilyen érzésünk még nem volt.
- Mondasz többet az új lemezről?
- Sokat még nem akarok. A stílus marad, persze kis változtatások kellenek. Külföldre akarunk vele menni, Franciaország, Hollandia ilyesmi.
- Mikor nem zenéltek mit csinálsz?
- Horgászom, csak fekszem, mit tudom én, semmit. Mostanában ilyen nem volt, sokat futkároztam a lemez miatt. De holnap elmegyek úszni.
(vagy unja a témát, vagy utál magáról beszélni, de látszik rajta, hogy ugorna egyet)
- Merre mentek még az idén?
- Elsején a Millenáris Parkban lesz egy nagy élő tévéfelvételes koncertünk. Szilveszterre is tervezünk valamit, de azt még nem mondom el.
- A vidéki helyszíneket szeretitek?
- A nagy koncertek az igaziak, de szívesen jövünk ide is, mindig sokan eljönnek. Régebben el szoktunk menni Szombathelyen a nagyanyámhoz. Az nagyon jó volt. (végre egy érző-emberi megnyilvánulás) Anyám Szombathelyen járt gimnáziumba.
- Pécsiek vagytok. Nem okozott soha gondot, hogy ritkán vagytok Pesten?
- Nem. Az együttes ő e pesti. Régen azért be voltunk szarva mi lesz, ha sehova sem hívnak, de szerencsére 94 óta rendszeresen koncertezünk.
- Sosem vonzott valami civil szakma?
- Én világ életemben ilyen looser alkat voltam. Sose érdekelt mi lesz velem pár év múlva. Majd csak lesz valami. Az biztos, hogy már a zenénél maradok, ha nem ebben a formációban, akkor máshogy.

Azt hiszem a közönség is úgy gondolja, hogy Lovasi Andrásnak egyelőre nem kell pályát változtatnia. A koncert jól sikerült, teltház volt.

S.J.
Foto: http://underground.pcdome.hu/