CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. december 05., szerda 23:50


Térinformatikai lehetőségek az erdészeti hidrológiában

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete december 4-én előadóülést a tartott a MTESZ Székházban.

Az előadó Kalicz Péter a Nyugat-Magyarországi Egyetem doktorandusza Térinformatikai lehetőségek az erdészeti hidrológiában címmel tartott előadást. Bevezetőjében ismertette a térinformatika, geoinformatika (GIS ) valamint a földrajzi információs rendszer (FIR) fogalmát, amely a földrajzi térbeli adatok és a hozzájuk rendelhető tartalom egységes keretben való megjelenítését, elemzési lehetőségeit biztosítja.

A FIR négy fő eleme az eszközök(hardver), programok, adatbázisok, kezelők ezek határozzák meg, hogy milyen hatékonyan lehet használni a rendszert egy adott feladat megoldására. Jelenleg még mindig a programokra és adatbázisokra fordított szellemi tőke aránya a legmagasabb. Elemezte a földrajzi információs rendszerben használatos három fő adattípus: a pont, a vektor és a raszter sajátosságait és jelentőségét, milyen mérőeszközöket, adatforrásokat lehet társítani a három adattípushoz.
Ezek után két modellezési példán bemutatta a FIR-ben rejlő lehetőségeket. Az előadó az első példán a Tacsi-ároki víztározó hordalékfogó tava (Szalamandra-tó) feltöltődésének modellezését mutatta be, amelyben a több éves raszteres mérések alapján keletkezett adatokból a rendszer a mérések közti felületkülönbségből modellezi a feltöltődés folyamatát.
A csapadéklefolyás modell esetében a lefolyás elemzése a raszter cellákhoz kapcsolódó csapadék mennyiség mérési adatainak feldolgozásával jött létre. Az előadó egy már meglévő térinformatikai rendszer modellezési modulját használta fel a bemutatott folyamatok két dimenziós modellezésére.
Mint a kérdésekből és hozzászólásokból kiderült, ezek az első modellezési kísérletek a Nyugat-Magyarországi Egyetem keretében, amelyek alapján lehetőség nyílik, az erdők vízháztartási adatainak az elemzésére is.

sztoth