CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. december 15., szombat 15:00


Sajtótéjékoztató

Kihelyezett kormányülés Sopronban

Kihelyezett kormányülés Sopronban

    A soproni jubileumi eseményekkel egyidőben a Magyar Köztársaság kormánya Sopronban tartotta kihelyezett ülését. Az ezt követő sajtótájékoztatón Turi Kovács- Béla környezetvédelmi miniszter hivatalosan is bejelentette, hogy a világörökség részévé vált a Fertő-táj, amely másodszori pályázást követően - ezúttal az osztrák féllel közösen - járt sikerrel az UNESCO világörökségi bizottsága előtt. A Fertő-tájat kultúrtörténete, biológiai és ökológiai egysége teszi az elismerésre alkalmassá, amelynek része a nagycenki Széchenyi-kastély, a Hársfasor, a Gloriett-kilátó, a fertőrákosi műemlékkastély és a Fertő-Hansági Nemzeti Park. Osztrák részről Ruszt belvárosa kapta meg ezt az elismerést. Az elismerés pénzbeli elismeréssel nem, hanem kötelezettségekkel jár - hangsúlyozta a miniszter, hiszen ezt a tájegységet úgy kell megőrizni, hogy méltó maradjon az elnyert címhez.

    A kormányülés további témái között szerepelt az afganisztáni helyzet áttekintése. Amint az Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta, a kormány megvizsgálta, hogy Magyarország milyen módon tud résztvenni az afganisztáni békefenntartó és humanitárius válságkezelő tevékenységében. A kormány elfogadta a honvédelmi tárca előterjesztését, amely szerint az ország igény esetén egy ötven fős - szakasszisztensekből és szakorvosokból álló - orvos-csoportot küld a térségbe.
    A magyar polgárokkal szembeni kanadai vízumkötelezettség bevezetésével kapcsolatban a sajtószóvivő elmondta, hogy a kormány egy elvi választ fogalmazott meg erre a kérdésre: úgy döntött, hogy minden vízummal kapcsolatos ügyben a viszonyosság elvét fogja érvényesíteni.
    A metróper kérdésében a kormány nyugtázta, hogy a bíróság a kabinet álláspontját tartotta jogszerűnek, ezáltal megszűnt az az akadály, amely a kormány és a főváros közötti értelmes párbeszéd közé állt, mondta a sajtószóvivő, aki leszögezte, hogy a kormány továbbra is fontosnak tartja a főváros közlekedésének fejlesztését, ezen belül a metróépítést is, amennyiben sikerül egy racionális, ésszerű és jól finanszírozható megállapodást kötni.
    Agrárkérdésekkel is foglalkozott a kormány. Megerősítette abbéli álláspontját, hogy azokat a módosító indítványokat támogatja a földtörvénnyel, illetve a nemzeti földalappal kapcsolatosan, amelyek a kis- és középbirtok élet-versenyképességét növelik és szavatolja a föld nemzeti érdekkörben tartását. Ezért úgy döntött a kormány, hogy a jövőben is a 300 hektár földterület bérletét engedélyezi.
    A kormány döntött arról is, hogy az egyházi szolgálat támogatásáért jövedelempótlékot nyújt azoknak az egyházi szolgálattevőknek, akik 5000 lélekszám alatti településeken tevékenykednek. A jövedelempótlék havi 20-30 ezer forintot feltételez, és a mindenkori minimálbér 60 százalékában maximált. Érintett egyházakként a kormányszóvivő a Magyar Katolikus Egyházat ( 980 millió Ft), a Magyarországi Református Egyház (273 millió forint), A Magyarországi Evangélikus Egyházat  (46 millió Ft), a Magyar Zsidó Hitközségeket (35 millió Ft) és a történelmi kisegyházak (15 millió forint) nevezte meg. Megjegyezte, hogy a Magyarországi Zsidó Hittközségek - tekintettel a lélekszámukra - a juttatást a zsidó temetők fenntartása jogcímén kapják majd.
    Egyes olasz vendégvadászok Magyarországon való garázdálkodásának és az ezzel kapcsolatos védett magyarak csempészésének ügye is témája volt a soproni kormányülésnek.
A 2012 olimpia rendezésének ügye is szerepelt a kormányülés napirendjén. Valamennyi párt támogatását élvezi az a határozattervezet, amelyre a kormány a soproni kihelyezett ülésen mondont igent. Ezért közös akarat eredményeként jó esélye van annak, hogy az országgyűlés elfogadja ezt a tervezetet, amely arról szól, hogy Magyarország kész megrendezni a 2012-es olimpiát.
A fölgázellátásról szóló törvénytervezettel kapcsolatosan a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kabinet elkészítette azt a törvénytervezetet, amelyet a jövőben a gazdasági miniszternek kell egyeztetnie a gazdasági bizottsággal.