CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. december 16., vasárnap 20:07


A Kárpát-kanyartól a Cevennekig

A Kárpát-kanyartól a Cevennekig

A Kárpát-kanyartól a Cevennekig címmel a Soproni Kálvin Kör kiadásában jelent meg a kör 1996-2001 közötti tevékenységéből szemelvényeket tartalmazó könyve.
"Szinte közhelynek számít, hogy a rendszerváltás óta egyházunk keresi helyét a mai magyar társadalomban. Arról azonban keveset beszélünk, hogy a körülöttünk lévő ún. "világ" is keresi helyét az Egyházban. A Soproni Kálvin Kör azzal a céllal alakult 1996 januárjában, hogy helyet, sőt otthont adjon a Sopronban és környékén élő, gondolkodó reformátusoknak, akik létfontosságúnak tartják az őseiktől örökölt drága hit megőrzését és egyúttal szeretnék megérteni és felelősen formálni azt a világot, amely élettérként adatott nekik. Olyan emberek találkozóhelye tehát a Kör, akiknek meggyőzödése szerint a keresztyén üzenetet újra meg újra meg kell fogalmazni korunk embere számára, mégpedig tisztán, érthetően és felelősen".- írja ajánlásában dr. Vladár Gábor a soproni gyülekezet lelkipásztora.

    A kötet Előszavában - Soproni Kálvin Kört bemutató rövid bevezető után - Szarka László elnök ír arról, hogy a könyv az öt év előadásainak anyagaiból - a szerzőktől beérkezett kéziratok gyűjteményéből - állt össze.
    Egy-egy jeles református, evangélikus és katolikus előadó a Magyar Kultúra Napja alkalmából elmondott soproni előadása mellett, Kálvin életének bemutatása, a környezeti és egészségügyi krízis témakörben található előadások mellett, egyházzenei tanulmányok és a magyar protestantizmus értékeit felvonultató fejezetek következnek. A Leghűségesebb Város múltjával és jelenével a kötet három írása foglalkozik, amelyek mellett erdélyi és franciaországi fényképes beszámoló és a Kálvin Kör öt éves működésének előadás listája is megtalálható a kiadványban. A keresztyén civil szervezetek számára vezérfonalként használható - a Magyar Püspöki Kartól származó - gondolatokkal fejeződik be a kötet anyaga.
    A Kárpát-kanyartól a Cevennekig című könyvet a Soproni kálvin Kör vezetősége szerkesztette, kiadását a Magyarországi Németajkú Református Gyülekezetért Alapítvány és a kör tagjai támogatták, a soproni Hillebrand Nyomda nyomtatta.